CANVI CLIMÀTIC

Un informe sobre el clima prediu que Espanya s'"assecarà" el 2050

Les emissions de gasos contaminants que es registraran l'any 2030, segons aquest estudi, crearan el "pitjor escenari" previst

Un informe sobre el clima prediu que Espanya s'"assecarà" el 2050

JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

L'increment de les temperatures causat pel canvi climàtic, que segons els experts de l'IPCC de l'ONU ja va fer que el 2014 fos l'any més càlid registrat en la història, "assecarà" alguns dels cultius més representatius de l'agricultura espanyola com les oliveres, les vinyes o els cítrics.

Així ho explica l'informe 'Canvi Climàtic a Europa 1950-2050: percepció i impactes', que ha presentat aquest dimarts a Madrid el seu autor, el climatòleg Jonathan Gómez Cantero, a partir de l'anàlisi dels impactes que ha provocat l'escalfament global des de l'any 1950 fins a l'actualitat, més les perspectives previstes per al 2050.

Durant l'acte, celebrat a la seu de l'associació ecologista Ecoo, han intervingut el portaveu del partit polític Equo al Parlament Europeu, Florent Marcellesi, i el seu coportaveu Juantxo López de Uralde.

Les emissions de gasos contaminants que es registraran l'any 2030, segons aquest informe, crearan el "pitjor escenari" previst pels científics ja que a aquest ritme la temperatura mitjana s'incrementarà "entre 4 i 5 graus", ha advertit Marcellesi.

Aquests augments de temperatura generaran "estius més llargs i hiverns més càlids" en què la quantitat de nevades es podria reduir a la meitat respecte a les xifres actuals.

"REPTE MUNDIAL"

Gómez Cantero ha indicat que aquest és un treball divulgatiu amb què es pretén transmetre a la població el "repte mundial" de lluitar contra el canvi climàtic perquè "no lluitar contra l'escalfament global surt cinc vegades més car que prendre mesures per frenar-lo", ha assegurat l'autor.

El climatòleg ha detallat algunes de les conseqüències directes que tindria un increment de temperatures a Espanya: canvis en la migració de les aus a causa d'uns hiverns més càlids, pèrdua de cultius que s'assequen, increment dels desastres naturals o aparició d'espècies invasores més habituals de climes tropicals, entre altres.

"Està constatat que l'onada de calor que va afectar França l'estiu del 2003 va estar generada pels efectes del canvi climàtic", ha assegurat Gómez Cantero.

A més, aiguamolls com els de Las Tablas de DaimielDoñana o l'Albufera es convertiran en zones de secà, segons aquesta previsió.

L'informe també apunta que un augment de la temperatura mitjana a Espanya comportarà un canvi en els climes: el nord passarà a ser mediterrani i la zona meridional de la Península patirà un clima àrid similar al del Marroc.

Equo ha participat en la presentació d'aquestes dades, amb la vista posada en la celebració el pròxim mes de desembre de la Conferència de les Parts (COP21) a París, per conscienciar la societat per "deixar de ser víctimes i passar a ser actors responsables del canvi climàtic".

Segons ha afegit Marcellesi, l'informe ha de servir per "pressionar" la classe política i que adopti compromisos concrets perquè "transformar el model productiu cap a un sistema sostenible és l'única solució per frenar el canvi climàtic".

Notícies relacionades

El portaveu ha enumerat les propostes del seu partit enfocades a lluitar contra l'escalfament global: el canvi a un model econòmic més sostenible amb estalvi energètic i aposta per les energies renovables; un consum de proximitat en "circuits curts" que redueixi la contaminació derivada del transport i el foment d'una economia circular que afavoreixi la creació d'ocupació verda.

"L'ecologia és el futur de l'ocupació i un exemple són les energies renovables: només amb un augment del 30% de la seva penetració a Espanya es generarien 300.000 llocs de treball", diu.