UNA COMISSIÓ CIUTADANA IMPULSA ELS ACTES

Joan Peiró: Mataró rendeix tribut a un dels seus fills més compromesos

El projecte escènic documental 'Peiró42' s'estrena aquest dissabte al Teatre Monumental de la capital del Maresme

L’alcalde, David Bote, durant la presentació del projecte escènic documental Peiró42 al Cafè de Mar de la capital del Maresme. A l’acte també han assistit el director de l’espectacle i membre de Clack, Eloi Aymerich; la directora de l’Orquestra Ciutat de Mataró, Claudia Dubé, i la coordinadora musical de l’espectacle, Maria Salicrú-Maltas.

L’alcalde, David Bote, durant la presentació del projecte escènic documental Peiró42 al Cafè de Mar de la capital del Maresme. A l’acte també han assistit el director de l’espectacle i membre de Clack, Eloi Aymerich; la directora de l’Orquestra Ciutat de Mataró, Claudia Dubé, i la coordinadora musical de l’espectacle, Maria Salicrú-Maltas. / AJUNTAMENT DE MATARÓ

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887 - Paterna, 1942) va ser vidrier d'ofici i va militar en l'anarcosindicalisme, on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró, va treballar al Forn del Vidre, on es va convertir en impulsor de la cooperativa homònima. Amb la Guerra Civil, va acceptar ser ministre d'Indústria. Exiliat a França, la Gestapo el va entregar a Franco, va ser empresonat a València i, després que es negués a engreixar les files del nou sindicat vertical, va ser afusellat a Paterna.

Setanta-cinc anys després, fa uns mesos es va configurar a Mataró una comissió ciutadana formada per unes 40 entitats de la ciutat -entre elles sindicats, grups de memòria històrica, cooperatives i associacions- que intenta recordar el personatge i descobrir-lo als més joves a partir d'una sèrie d'actes.

Una de les apostes fortes d'aquest homenatge, després de l'acte multitudinari que va tenir lloc el 24 de juliol al cementiri de la localitat, és l'espectacle que aquest dissabte dia 21 a les 19 hores tindrà lloc al Teatre Monumental. Es tracta de ‘Peiró42’, un projecte escènic documental que barreja teatre, música i audiovisual.

L'ha desenvolupat, a petició de la comissió, la cooperativa audiovisual Clack, i està dirigit per Eloi Aymerich, membre d'aquesta productora de documentals, amb el suport de Jessica Pérez Casas en la direcció d'actors, Laura Clos i Sergi Corbera en la direcció d'art i Maria Salicrú-Maltas en l'apartat musical.

El projecte compta amb la participació musical de Maria Arnal i Marcel Bagès -un duet barceloní que està de gira internacional i que sempre ha barrejat la música popular amb la investigació musicològica i la memòria històrica-, els cinquanta músics de l'Orquestra de Mataró i un cor de 23 cantants creat expressament per a l'ocasió. Des del punt de vista escènic, es podran veure intervencions de Jaume Amatller "Notxa", David Pruna i Izaskun Larrea, els tres vinculats a l'Aula de Teatre.

‘Peiró42’ compta amb el suport de l'Ajuntament de Mataró, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del Memorial Democràtic de la Generalitat. Tot i que la primera projecció es farà a Mataró, també està prevista la seva posada en escena en altres espais, com el Museu de l’Exili de La Jonquera, el 10 de novembre.

Les entrades per assistir a l'estrena de l'espectacle al Teatre Monumental són gratuïtes però s'han de recollir a les oficines de la Direcció de Cultura (carrer Sant Josep, 9) o bé a través del web entradesculturamataro.cat.

Presentació al Cafè de Mar

L'alcalde, David Bote, ha presidit la presentació del projecte escènic documental que s'ha dut a terme aquest dilluns al Cafè de Mar de la capital del Maresme. A l'acte també han assistit el director de l'espectacle i membre de Clack, Eloi Aymerich; la directora Orquestra Ciutat de Mataró, Claudia Dubé, i la coordinadora musical de l'espectacle, Maria Salicrú-Maltas.

“Joan Peiró, fill adoptiu de la ciutat, és un exemple d'honestedat i d'integritat, fidel als seus principis fins al final de la seva vida”, va dir l'alcalde David Bote.

“Estrenar ‘Peiró42’ aquest dissabte al Monumental ha de fer-nos veure qui som, d'on venim, què volem i a què ens devem. És un projecte fet gràcies a moltíssima gent, a moltes entitats i persones implicades”, va afirmar Eloi Aymerich, director del projecte, en nom de Clack.

‘Nit Peiró’ a Mataró Televisió

Però Peiró 42 no és només un espectacle en viu. També és un documental que s'estrenarà a Mataró Televisió dissabte que ve, 28 d'octubre, a les 22 h en el marc d'una Nit Peiró que l'emissora pública municipal dedicarà al sindicalista.

Aquesta programació especial inclourà també una edició del programa ‘Calidoscopi’, on diferents historiadors i experts reflexionaran sobre la figura de Joan Peiró.

Notícies relacionades

El documental, de 30 minuts de durada, compta amb intervencions dels historiadors Margarita Colomer, Pere Gabriel, Miguel Garau, Josep Puig Pla i Maria Salicrú-Maltas.

Més notícies de Mataró