POLÈMICA EN UN DEBAT TELEVISIU

López acusa de "prevaricació" Jubany per haver intentat ser director de la Fundació Unió de Cooperadors quan n'era patró

El secretari municipal va decretar mitjançant un informe que aquesta incompatibilitat va existir, ja que Jubany va estar "incorregut durant tot el procés en la doble condició de patró i candidat a director"

Joan Jubany, membre de la CUP de Mataró.

Joan Jubany, membre de la CUP de Mataró.
José Manuel López, portaveu del PP a l’Ajuntament de Mataró. 

/

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas

 

 Era l'últim 'Pantalla Oberta' de la temporada, l'espai de debat que la televisió local m1tv programa cada dimecres i que una vegada al mes congrega els representants de les nou formacions polítiques amb representació al consistori de la capital del Maresme.

Cap al final de l'emissió, després que durant hora i mitja hi hagués durs retrets entre el representant de la CUP i el del Partit Popular arran de la polèmica de Can Fàbregas i El Corte Inglés, aquest últim -José Manuel López- va llançar una greu acusació a Joan Jubany, que no és regidor però sí un membre històric de l'esquerra independentista local: va arribar a acusar-lo de "prevaricació" per haver-se presentat per ser director de la Fundació Unió de Cooperadors quan n'era patró, un any enrere, en representació de la CUP.

“Vostè no és exemple de res i si vol [pel que ara diré] em denuncia. Vostè ha intentat col·locar-se com a director del Cafè del Mar sent patró de la Unió de Cooperadors de Mataró i no es va sortir amb la seva”, va afirmar López, visiblement enfadat.

Per la seva banda, Joan Jubany va assegurar que el que acabava de dir López era "verí polític", que "quan volgués li ho explicaria" i va assegurar que el portaveu popular, "quan es queda sense arguments polítics, es dedica a fer atacs personals, de forma visceral. Quan es fan acusacions així, s'han de demostrar".  

PROCÉS DE SELECCIÓ  

L'assumpte ve de lluny. El 2 de juliol del 2016, el grup municipal del PP va presentar al Ple municipal de Mataró un prec per demanar que s'aclarís el procés de selecció de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, l'entitat privada participada per l'Ajuntament de la ciutat que té per objecte la recuperació del patrimoni històric del moviment cooperativista local. 

En aquell prec, el PP demanava que es determinés si el procés de selecció havia sigut vàlid o no perquè “una persona” -en referència a Jubany-, sent “patró en funcions”, havia presentat la sol·licitud per ser elegit director de la fundació. El que més sorprenia el PP és que Jubany, tal com ell mateix reconeix a aquest diari adduint que el seu “currículum era el més preparat i, si no em van donar la plaça, va ser per un veto polític”, hagués demanat explicacions sobre els criteris d'aquell procés quan ell estava incorrent en una possible incompatibilitat.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el secretari de l'Ajuntament de Mataró, Manuel Monfort, va decretar mitjançant un informe del 12 de juliol del 2016 que la incompatibilitat va existir, ja que Jubany va estar "incorregut durant tot el procés en la doble condició de patró i candidat a director”, circumstància prohibida segons l'article 28.2 dels Estatuts de la Unió de Cooperadors, ja que els patrons no poden tenir una relació professional o laboral retribuïda amb la fundació.

UN ESCENARI “NO DESITJABLE”

Tot i que a l'informe el secretari nega que tal circumstància anul·li el procés de selecció o fins i tot inadmeti la instància de Jubany, reconeix la connotació moral que comporta, ja que l'escenari “no és desitjable en el context de la selecció de personal d'una fundació pública, perquè els altres candidats podrien interpretar la situació creada com constitutiva de conflicte d'interessos entre els del patró i els de la fundació”.

Per la seva banda, Joan Jubany nega que quan va presentar la seva instància per al càrrec de director fos al mateix temps patró de la Fundació Unió de Cooperadors -la petició de relleu de representant es va fer el 16 de juny i es va ratificar en el ple municipal del 7 de juliol, tot i que encara va participar (sense votar) en la junta de la Fundació del 28 de juny on es va confirmar que el càrrec l'ocuparia Miguel Guillén- i insisteix que si no el van seleccionar per al càrrec va ser pel color de la seva militància política.

“Si s'hagués valorat la meva experiència, era indubtable que jo era el més preparat. És significatiu que ni tan sols estigués entre els 6 preseleccionats. No es van explicar els criteris del procés de selecció”, explica Jubany, que és dissenyador gràfic de professió, a EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

De totes maneres, segons ha pogut confirmar també aquest diari, en veure que la seva candidatura no havia sigut ni preseleccionada, el 29 de juny -i esgrimint el seu càrrec de "patró en funcions"- Jubany va escriure dues vegades un correu a la resta de membres del patronat sol·licitant un "informe de com s'havia desenvolupat el procés de selecció de la plaça de director de la Fundació". 

Més notícies de Mataró