L'Exèrcit reconquista Mossul, el gran bastió de l'Estat Islàmic a l'Iraq

La pèrdua d'aquesta ciutat suposa un fort revés i un cop moral per als gihadistes ja que va ser el lloc escollit per proclamar el califat fa tres anys

zentauroepp39228883 topshot   members of the iraqi federal police dance and wave170709180608

zentauroepp39228883 topshot members of the iraqi federal police dance and wave170709180608 / AHMAD AL-RUBAYE

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Després de nou mesos d'ofensiva terrestre i aèria, l'Exèrcit iraquià, recolzat per l'aliança dirigida pels Estats Units, ha aconseguit derrotar l'Estat Islàmic (EI) a Mossul, ciutat bastió dels gihadistes al llarg dels últims tres anys a l'Iraq. A Mossul, el líder dels gihadistes, Abu Bakr al-Baghdadi, va proclamar el juliol del 2014 el califat. La reconquista de Mossul, la segona ciutat més gran del país àrab, ha costat la vida a milers de civils i la fugida de la ciutat de més d'un milió de desplaçats. Destrucció i mort i un futur incert i ple d'incògnites en el que és tan sols una peça del complex tauler bèl·lic del Pròxim Orient.

El primer ministre iraquià, el xiïta Haidar al-Abadi, vestit amb uniforme de campanya de color negre, ha entrat aquest matí pletòric a la ciutat “alliberada”, segons un comunicat fet públic pel Govern de Bagdad. El cap de l'Executiu ha felicitat “els combatents heroics i el poble iraquià per la gran victòria aconseguida”. Malgrat el missatge del primer ministre, encara se segueix combatent en alguns carrers de la Ciutat Vella de Mossul -en concret a la zona coneguda com a Al-Qaliat- que s'havia convertit en l'últim centre de resistència dels gihadistes.

Al llarg dels nou mesos de lluita, les tropes iraquianes, recolzades per milícies i per l'exèrcit kurd dels peixmergues, han anat a poc a poc tancant el setge als combatents de l'EI. Primer, el mes de gener passat, van aconseguir expulsar-los de l'est de la ciutat fins a acorralar-los a la part vella, un laberint d'estrets carrerons que han hagut de ser reconquistats casa per casa a base de nombroses baixes pels dos costats. Fonts del Departament de Defensa dels EUA estimen que la gran ofensiva ha fet que les forces d'elit antiterroristes iraquianes hagin perdut el 40% dels seus efectius.

FUGIR NEDANT

Malgrat que la propaganda dels gihadistes va anunciar una resistència numantina i que “lluitarien fins a la mort”, mitjans de l'Exèrcit iraquià han dit que han abatut almenys una trentena de combatents de l'Estat Islàmic que intentaven fugir del lloc de la batalla nedant pel riu Tigris, que divideix en dos la ciutat. Els extremistes han difós un comunicat, a través de l'agència de notícies afí Amaq, en què asseguren que els bombardejos aeris de la coalició sobre la Ciutat Vella al llarg d'aquests dos últims dies han acabat amb la vida de més de cent civils. Bagdad ha acusat en nombroses ocasions els gihadistes d'assassinar els civils que han intentat fugir de la ciutat o d'utilitzar-los com escuts humans.

Amb la pèrdua de Mossul, les zones que controlen ara els gihadistes de la província de Nínive es limiten aTal Afer i tres ciutats més i algunes àrees principalment rurals i desèrtiques on viuen desenes de milers de persones.També disfruten encara de capacitat de foc artiller per bombardejar àrees controlades per les forces governamentals i de portar a terme atemptats suïcides. En tot cas, per als combatents del Estat Islàmic, la pèrdua de Mossul suposa un dur revés moral per la gran importància simbòlica que tenia per a ells aquesta ciutat.

Va ser des de la mesquita medieval d'Al Nuri de Mossul que el líder dels gihadistes va proclamar el 14 de juliol del 2014 el califat, que incloïa la part de l'Iraq que dominaven els extremistes i la de Síria, país on també estan perdent terreny a marxes forçades. De fet, l'altra gran ciutat símbol dels gihadistes, la siriana Raqqa, està també envoltada i pateix un setge i ofensiva similar a Mossul.

SEQÜELES A LA POBLACIÓ

Notícies relacionades

El primer mandatari internacional a reaccionar a la reconquista de Mossul ha sigut Emmanuel Macron, president de França, país que participa en la coalició contra els gihadistes. “Mossul alliberat del DAESH (acrònim d'Estat Islàmic en àrab). França rendeix homenatge a tots aquells que, amb les nostres tropes, han contribuït a aquesta victòria”, ha escrit al seu compte de Twitter.

Les seqüeles sobre la població de Mossul, ciutat amb barris completament arrasats, després de tres anys sota el poder dels extremistes i els últims mesos d'ofensiva poden ser devastadors, segons han advertit els especialistes. Save the Children, per exemple, ha mostrat la seva preocupació per l'impacte psicològic en els nens "turmentats per records de violència extrema o d'éssers estimats morts davant seu", ha dit a la BBC Ana Locsin, directora a l'Iraq de l'oenagé. "Perquè els nens i les seves famílies processin aquests horrors i reconstrueixin les seves vides, el suport psicològic serà absolutament crucial", ha afegit. "Però ara mateix el món no està proporcionant gairebé cap finançament per a la salut mental".