"Mai podreu controlar l'Iraq", va augurar Saddam Hussein a un exagent de la CIA

L'analista de la intel·ligència nord-americana John Nixon recull en un llibre les seves converses amb el dictador iraquià

3
Es llegeix en minuts
MATEO TORRES / JERUSALEM

Deu anys després de l'execució de Saddam Husseinexecució Saddam Hussein, l'Iraq continua enfonsada en la tragèdia de la vida quotidiana que hi van implantar els Estats Units i els seus aliats amb la invasió del país el 2003. El sectarisme ètnic i el sectarisme religiós han arribat a cotes insospitades fins i tot per als més pessimistes i a la vista no hi ha cap indicació que la situació vagi a corregir-se.

Un dels analistes de la CIA que va entrevistar Saddam Hussein durant el captiveri previ a la seva execució el 30 de desembre de 2006, ha escrit un llibre en què revela el contingut de les entrevistes que van mantenir i sosté que durant les trobades el dictador iraquià va vaticinar que els americans mai serien capaços de controlar l'Iraq ja que no coneixien la "mentalitat àrab".

“Quan vaig interrogar Saddam, em va dir: ‘Fracassareu. Veureu que no és tan fàcil governar l'Iraq’”, ha recordat l'exanalista de la CIA John Nixonexanalista CIA John Nixon, per afegir: “Quan li vaig dir que sentia la curiositat per saber per què pensava així, em va contestar: ‘Fracassareu a l'Iraq perquè no coneixeu la llengua ni la història, i perquè no enteneu la mentalitat àrab’”.

ERRORS IMPERDONABLES

Nixon reconeix modestament que algunes coses que els nord-americans pensaven sobre l'Iraq abans de la invasió del 2003 aviat es van revelar com falses. El gran problema és que es tractava de qüestions essencials que el president George Bush mai va arribar a entreveure i que els seus assessors neoconservadors desconeixien o van ignorar deliberadament.

John Nixon escriu: “Una vegada i una altra vaig sentir de la nostra contrapart a l'Exèrcit i a l'Administració de Bush que si atrapàvem Saddam, seríem capaços acabar amb la insurgència iraquiana. Això pressuposava que Saddam tenia un control ferri sobre la insurgència, cosa que no era certa, i que decapitant el règim baasista s'aconseguiria pacificar el país, cosa que tampoc era cert”.

El nombre de víctimes mortals en els 13 anys transcorreguts des de la invasió s'eleva a xifres astronòmiques. Donada la naturalesa del conflicte, es comprèn que algunes estimacions col·loquin el nombre de morts per sobre del milió, mentre que el nombre de nord-americans morts s'eleva a 4.500. El nombre de ferits és molt superior i el de refugiats i desplaçats ni es pot calcular amb precisió. A més, una bona part del país s'ha convertit en una zona inhabitable.

DESTRUIR LA CONVIVÈNCIA

El cardenal catòlic Bechara al-Rai, patriarca maronita de Líban, ha declarat que existeix “un pla occidental per destruir el món àrab amb el fi de satisfer interessos polítics i econòmics”, i que per a això “s'està alimentant el conflicte sectari entre xiïtes i sunnites”, un conflicte central en la crisi iraquiana. Aquests interessos occidentals “els comparteixen algunes potències regionals”, afegeix el cardenal.

Els que alimenten el conflicte, diu Bechara al-Rai, “estan destruint la convivència amb els musulmans que els cristians de la zona hem construït durant 1.400 anys”. I a continuació cita un estudi de l'organització de drets humans iraquià Hammurabi que assenyala que el nombre de cristians de l'Iraq s'ha reduït a una tercera part des de la invasió americana del 2003 i que la tendència segueix en la mateixa línia.

La situació de la dona també s'ha deteriorat sensiblement. Amb Saddam Hussein, les dones de les principals urbs comptaven amb la possibilitat de modernitzar-se, si així ho volien, estaven al corrent del que passava al seu país i més enllà de les seves fronteres, i podien vestir-se com els donés la gana. Tot això ha desaparegut quan els occidentals han volgut portar a l'Iraq la “democràcia liberal”.

"HIVERNS ÀRABS"

Notícies relacionades

El fracàs de l'Iraq va anar seguit d'uns anys després pel de les “primaveres àrabs” que el cardenal Bechara al-Rai ha anomenat "hiverns àrabs". El 2011, a Washington havia canviat l'administració dos anys enrere, però Barack Obama va permetre la caiguda de Hosni Mubàrak creient que podia substituir-la per una “democràcia liberal”. El suport occidental a aquests processos àrabs ha sumit la regió en el pitjor moment de la seva història.

Si es mira cap al futur, d'aquí només tres setmanes Donald Trump estarà a la Casa Blanca. És natural que el nou president s'envolti dels ideòlegs neoconservadors, els mateixos que, encara que no han estat a l'Administració Obama, sí que han aconseguit que l'Administració Obama hagi seguit els principis que ells van posar de moda.