L'extrema dreta europea vibra amb la victòria de Trump

Des de Marine Le Pen, a França, fins al partit radical grec Alba Daurada, les formacions radicals s'han mostrat sastisfetes pel triomf del milionari nord-americà

nmarron26069161 marine le pen  france s national front political p160527181903

nmarron26069161 marine le pen france s national front political p160527181903 / CHRISTIAN HARTMANN

2
Es llegeix en minuts

La ultradreta europea ha manifestat, i ben aviat, la seva satisfacció per la victòria de Donald Trump. La primera figura a fer-ho, fins i tot abans que el republicà arribés al nombre d'electors necessari va ser la francesa Marine Le Pen, del Front Nacional, a qui les enquestes li auguren un bon resultat en les eleccions presidencials franceses de l'any que ve. "Felicitacions al nou president dels Estats Units Donald Trump i al poble americà" ha escrit Le Pen al seu compte de Twitter.

El líder de l'extrema dreta holandesa, Geert Wilden, també molt ben posicionat per als comicis previstos que celebra el seu país el 2017, es va llançar a cantar victòria quan Trump va guanyar a Florida i Utah. "El poble està recuperant el seu país. Nosaltres també ho farem". Wilden ha qualificat el triomf de Trump d'històric.

CONTRA ELS BANQUERS

"¡Una gran enhorabona a l'elegit president dels Estats Units, Donald Trump!", ha escrit a Facebook Heinz-Christian Strache, líder del partit dretà populista austríac FPÖ. "L'esquerra política i la intricada elit són castigades una vegada i una altra a les urnes pels electors. Això és bo, perquè el Dret està en mans del poble", ha assenyalat el líder dretà austríac, que lidera les enquestes d'intenció de vot al país alpí amb prop del 35%.

A Itàlia, el màxim dirigent del partit d'extrema dreta Lliga Nord, Matteo Salvini, ha afirmat que la victòria de Trump significa "la revenja del poble" contra els banquers, els especuladors, els sondejos i els periodistes. Segons Salvini després d'aquesta victòria dels conservadors als Estats Units i del 'Brexit' (la sortida del Regne Unit de la UE) "és el moment per ser agosarat".

La dreta radical d'Alternativa per a Alemanya (AfD), formació en auge en el panorama polític alemany, ha advertit que la victòria del republicà "és un senyal d'avís a tot l'establishment". I per a l'extremista Alba Daurada, de Grècia, el triomf de Trump és el "principi d'un canvi...la victòria de les forces que s'oposen a la globalització, que lluiten contra la immigració il·legal i que estan a favor de la neteja ètnica en els estats".

BRINDIS AMB XAMPANY

Un altre dels grans dirigents de la dreta radical europea, el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha escrit a la seva pàgina de Facebook: "Quina gran notícia. La democràcia encara aquesta viva".

Notícies relacionades

El britànic Nigel Farage, de l'euròfob Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), ha tuitejat, pel seu costat, que el 2016 és l'any de dues grans revolucions, la del 'Brexit' i l'elecció de Trump com a president dels Estats Units.

El líder de l'ultranacionalista Partit Liberal Democràtic de Rússia (PLDR), Vladímir Yirinovski, ha invitat els periodistes a un copa de xampany per celebrar la victòria de Trump.