Anar al contingut

¿Què passa si guanya Clinton? Cinc claus

La tensió amb Rússia i els instints intervencionistes defineixen la política exterior de l'exsecretària d'Estat

RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

kamor36164152 u s democratic presidential nominee hillary clinton poses f161104195638

BRIAN SNYDER

En un discurs a porta tancada amb els executius de Goldman Sachs com a públic, Hillary Clinton va deixar entreveure el 2013 la seva nostàlgia pels dies quan la CIA i les forces especials operaven en secret sense que les seves operacions es filtressin a la premsa. «La meva opinió era que s’ha d’intervenir de la forma més encoberta possible», va dir a una pregunta del conseller delegat, Lloyd Blankfein. En aquella intervenció, per la qual va cobrar 225.000 dòlars, Clinton va explicar que en la seva etapa al capdavant de la secretaria d’Estat va advocar amb força per armar els rebels sirians i per contrarestar l’expansionisme rus, segons va revelar més tard Wikileaks. Unes paraules que reforcen les seves velles credencials de falcó, a la dreta de Barack Obama.
    

La política exterior ha sigut una nota a peu de pàgina en aquesta campanya tan centrada en la personalitat dels candidats. S’ha parlat una mica de Síria, l’Iraq i de les al·legacions d’interferència russa en el procés electoral, però la superficialitat ha sigut la norma. Clinton no ha hagut d’aclarir, per exemple, si dóna suport a l’agressiva política d’assassinats extrajudicials amb drons d’Obama o al creixent desplegament d’operacions especials al voltant del món. Però després dels quatre anys que va passar com a secretària d’Estat, es pot inferir que la candidata demòcrata representa la continuïtat amb les aliances i principis bàsics de la política exterior nord-americana. Tot al contrari que la imprevisible ruptura de Donald Trump.

INTERVENCIONISME

Com a cap de la diplomàcia, Clinton va demostrar pragmatisme i una tendència incansable a cultivar les relacions personals, però els seus instints són més agressius i intervencionistes que els d’Obama. No només va recolzar la guerra de l’Iraq el 2002, cosa de la qual s’ha penedit fins a la sacietat. Va donar suport al pla del Pentàgon per deixar un mínim de 10.000 soldats a l’Iraq després de la retirada del 2011 i va ser una dels màxims impulsors de la intervenció a Líbia per ajudar els europeus a acabar amb el règim de Gaddafi.
  

 En la lluita contra l’Estat Islàmic, l’ex primera dama vol entregar més armes als aliats kurds i àrabs dels EUA en la batalla, seguint essencialment la línia actual de la Casa Blanca. La principal diferència són les zones d’exclusió aèria que pretén crear per ajudar els civils, una cosa que implicaria atacar les bases antiaèries sirianes i russes, i això segons diversos experts podria desencadenar un enfrontament directe amb les tropes del Kremlin. «Acabarem desencadenant la tercera guerra mundial a Síria si escolteu Clinton», va dir recentment Trump recorrent al seu catastrofisme habitual.
  

 La seva relació amb la Rússia de Putin és complicada. En el seu primer any a la secretaria d’Estat, Clinton va pilotar el creu i ratlla en les relacions amb Moscou quan Dmitri Medvédev era president. Però no va funcionar i la relació no han fet sinó empitjorar per tornar al clima de la Guerra Freda. En consonància amb el sentiment de la vella escola, la demòcrata ha assenyalat que pretén adoptar mesures per frenar les maniobres russes de desestabilització a Europa i respondre amb duresa als ciberatacs que tant han perjudicat la seva campanya. «Estarem preparats per respondre seriosament amb mesures polítiques, econòmiques i militars», va dir al setembre. La seva estratègia inclou promoure el fracking, com ja va fer al capdavant de la secretaria d’Estat, i exportar gas a Europa per contrarestar la influència russa i malmetre les seves finances.
  

 Respecte al conflicte palestino-israelià, Clinton rebutja qualsevol mesura coercitiva contra Israel, com la campanya de boicot, i ha deixat clar que bloquejarà les iniciatives per imposar una solució al conflicte a l’ONU. «Amèrica no pot ser mai neutral quan parlem de la seguretat d’Israel», va dir al març. Alguns dels seus principals donants són fervents defensors de l’statu quo i l’indissimulat expansionisme israelià. 

Un vídeo animat per entendre com funciona el sistema electoral als EUA. / periodico (FRANCINA CORTÉS)

Els assumptes calents

OTAN

Donald Trump considera que l'organització està obsoleta i considera que els seus membres són uns desagraïts amb la contribució nord-americana. Amenaça de retirar les forces nord-americanes del continent.

Hillary Clinton considera l'Aliança Atlàntica la millor inversió que han fet els Estats Units.

RÚSSIA

Donald Trump es mostra conciliador amb Rússia. Creu que pot rebaixar la tensió amb Putin, a qui considera un líder fort a qui admira i amb qui creu que pot tenir una bona relació

Hillary Clinton reconeix la necessitat de treballar amb Moscou però és partidària d'elevar el to cap a Rússia en qüestions com Ucraïna i Síria i no descarta les sancions.

ESTAT ISLÀMIC

Donald Trump defensa bombardejar sense treva l'Estat Islàmic i privar-los del negoci del petroli, a la vegada que aposta per tècniques d'interrogatori qüestionables als combatents capturats.

Hillary Clinton s'oposa a l'enviament de tropes de combat a Síria i l'Iraq.

SÍRIA

Donald Trump no es mostra partidari de l'enderrocament de Baixar al-Assad perquè considera que ajuda en la lluita contra l'EI.

Hillary Clinton està disposada a anar més enllà que Obama i donar armament pesant als grups rebels per enderrocar Assad.

L'IRAN

Donald Trump s'oposa des del principi fins al final a l'acord nuclear firmat i pretén renegociar-lo.

Hillary Clinton recolza l'acord però la seva estratègia a la regió segueix passant per mantenir la cooperació amb els aliats del Golf.

ISRAEL I PALESTINA

Hillary Clinton garanteix mantenir la relació privilegiada amb Israel.

Donald Trump promet una aliança indestructible amb Israel i una línia més dura amb els palestins.

LA XINA

Hillary Clinton recolza una cooperació més gran amb la Xina en les àrees d'interès mutu encara que ha anunciat una postura ferma en l'exigència de respecte dels drets humans.

Per la seva part, Trump concep la Xina des d'un punt de vista merament comercial i ha amenaçat d'augmentar els aranzels si la Xina continua fent ‘dumping’ amb les seves exportacions i usant la devaluació de la seva moneda.

COREA DEL NORD

Hillary Clinton sembla voler seguir amb l'estratègia actual dels EUA consistent a basar el seu assetjament al règim de Corea del Nord a augmentar les sancions internacionals.

Donald Trump, en canvi, considera que Corea del Nord és un titella del Govern de la Xina i vol amenaçar Pequín amb sancions comercials si no es resol aquest contenciós.

CUBA I VENEÇUELA

Com en altres dossiers, Clinton sembla apostar respecte a Cuba per continuar amb la línia de diàleg de Barack Obama. En canvi, Trump ja ha anunciat que anul·larà l'estratègia de desglaç amb Cuba. També ha anunciat mà dura amb el Govern de Maduro.

MÈXIC

Donald Trump manté l'anunci que va fer a l'inici de la campanya que construiria un  mur a la frontera amb Mèxic i que obligaria el país veí a pagar-lo. Clinton manté una política conciliadora amb el país veí.

0 Comentaris