Bowie va saber que es moria mentre rodava 'Lazarus'

"Estava lluitant amb la mort i volia tirar endavant", recorda un dels testimonis recollits per la BBC

lmmarco36780217 gente fotograma del videoclip lazarus de david bowie170106200106

lmmarco36780217 gente fotograma del videoclip lazarus de david bowie170106200106

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE/ LONDRES

“Estava lluitant amb la mort i volia tirar endavant. Em va dir: començarem una seqüela de 'Lazarus”. Qui feia la proposta era David Bowie a les portes de la mort. El cantant britànic va saber que el càncer que tenia estava en fase terminal, tres mesos abans de morir, mentre rodava el vídeo de 'Lazarus'. El tractament havia deixat de fer efecte, l'energia se li esgotava, però va treballar i va pensar en nous projectes fins a l'última alenada.

Els detalls d'aquests mesos finals formen part del nou documental sobre Bowie que emet aquest dissabte la BBC, coincidint amb la data en què l'artista hauria fet 70 anys. La seva mort va sobrevenir el 10 de gener del 2016. Acabava de llançar 'Blackstar', el que era el seu 25è i últim àlbum d'estudi.

NOMÉS ELS ÍNTIMS

Només uns quants íntims van saber del gravíssim estat de salut en què es trobava el cantant, sempre gelós de la seva intimitat. “Més tard vaig descobrir que la setmana que vam estar rodant (el vídeo de 'Lazarus'), és quan va saber que el tractament se li acabava i la malaltia l'havia guanyat”, ha explicat el director de la filmació, Johan Renck

La imatge de Bowie postrat en un llit d'hospital amb els ulls tapats per unes benes no va ser una referència a la malaltia que el consumia, afirma Renck. La idea es va forjar una setmana abans que Bowie rebés el diagnòstic mortal. “Li vaig dir: la cançó es diu 'Lazarus', has d'estar en un llit. No tenia res veure amb el fet que estigués malalt. Per a mi es tractava d'un aspecte bíblic”.

El documental ha sigut dirigit per Francis Whately, que ja va realitzar 'David Bowie: five years', el 2013. Whately subratlla l'enorme energia que Bowie va posar en els últim projectes. “Sovint anava i gravava a l'estudi i després anava i assistia als assajos de 'Lazarus' a la tarda (el musical al teatre), o parlava de l'obra al matí, anava a l'estudi i després tornava. Era una extraordinària quantitat de treball”.

DETESTAVA LA FAMA

Notícies relacionades

El documental també examina la difícil relació de Bowie amb la fama, de la qual va disfrutar a començaments de la seva carrera, però després va arribar a detestar. Una de les raons per les quals no va tornar a viure a Londres és precisament perquè a Nova York era més fàcil per a ell conservar l'anonimat.

La BBC prepara altres programes de record a Bowie incloses filmacions dels seus arxius, amb actuacions del cantant. També emetrà un xou dedicat a ell, 'Life on Mars'. D'altra banda, la famosa sala londinenca Brixton Academy serà l'escenari aquest diumenge d'un gran homenatge al cantant, amb un festival benèfic en què participaran mig centenar de bandes i grups.