gran aqüífer maia

Descoberta a Mèxic la cova subaquàtica més gran del món

El jaciment arqueològic, de 347 quilòmetres, es troba a Tulum, a la península del Yucatán

Descobert el jaciment arqueològic aquàtic més gran del món / REUTERS / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup d'exploració subaquàtica del projecte Gran Aqüífer Maia (GAM) ha descobert el jaciment arqueològic més gran del món al connectar els sistemes de les cavernes inundades de Sac Actun i Dos Ojos a Tulum (Mèxic), que donen com a resultat una cova subaquàtica de 347 quilòmetres.

Aquests centenars de quilòmetres de passatges subterranis s'han convertit en verdaders túnels del temps i resguarden, entre altres coses, la història remota i recent de Quintana Roo, l'estat mexicà de la península del Yucatán on s'ha trobat el jaciment.

Evidències de la cultura maia

"Aquesta immensa cova representa el lloc arqueològic submergit més important del món, ja que compta amb més d'un centenar de contextos arqueològics, entre els quals hi ha evidències dels primers pobladors d'Amèrica, així com de fauna extinta i, per descomptat, de la cultura maia", assegura l'investigador de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història i director del Gran Aqüífer MaiaGuillermo de Anda.

Aquesta troballa és molt valuosa, a més, perquè dona peu i manteniment a una gran biodiversitat que depèn d'aquest sistema enorme i representa una gran reserva d'aigua dolça.

D'acord amb les normes d'espeleologia, quan dos sistemes de coves es connecten, la cova més gran absorbeix la més petita, de manera que el nom d'aquesta última desapareix. Així doncs, el Sistema Sac Actun és considerat ara el més gran del món, amb una longitud de 347 quilòmetres de cova inundada, la distància entre Barcelona i València aproximadament. Per tant, el Sistema Dos Ojos deixa d'existir.

Connexió amb tres sistemes

Segons els investigadors del projecte, la meta ara és connectar Sac Actun amb els altres tres sistemes de coves subaquàtiques, que estan molt a prop l'un de l'altre, i estan localitzats al municipi del Tulum.

Notícies relacionades

Segons dades del Quintana Roo Speleological Survey, només al nord de Quintana Roo hi ha 358 sistemes de coves submergides, que representen prop de 1.400 quilòmetres de passatges inundats d'aigua dolça.

A més, i com a resultat d'aquesta recerca, el grup d'exploració ha registrat un altre important sistema amb una longitud de 18 quilòmetres fins ara denominat La madre de todos los cenotes, La madre de todos los cenotesamb una profunditat màxima de 20 metres, situat al nord de Sac Actun. De moment és un sistema individual, però l'equip del GAM està molt a prop de connectar-lo amb el Sistema Sac Actun.