ACCÉS AL TREBALL DEL GENI

La web de Cambridge, col·lapsada per la tesi doctoral de Stephen Hawking

El científic britànic autoritza la descàrrega i lliure lectura de la seva famosa memòria de final de carrera sobre l'univers

hawking

hawking / Matt Dunham (AP)

1
Es llegeix en minuts

La tesi doctoral de Stephen Hawking està disponible per a qualsevol que la vulgui llegir a la pàgina web de la Universitat de Cambridge. Des de fa una setmana es pot trobar al repositori Apollo, després que el científic britànic decidís permetre la descàrrega i la lectura lliure del seu influent treball Propietats d'universos en expansió.

Era previsible que l'acollida del treball seria molt bona però, una vegada més, la realitat ha superat les expectatives. L'impacte d'aquesta novetat ha sigut tal que la tesi de Hawking ha col·lapsat el sistema de la universitat al rebre, segons dades de Cambridge, gairebé 60.000 descàrregues en menys de 24 hores.

Notícies relacionades

L'ara conegut científic va escriure la seva tesi el 1966, quan només era un estudiant de 24 anys. La històrica i convincent investigació sempre havia tingut moltes peticions de consulta en el sistema de la universitat. Per aquesta raó, i amb motiu de la celebració de la Setmana d'Accés Obert 2017, l'Oficina de Comunicació Acadèmica de la Biblioteca de la Universitat de Cambridge va decidir anunciar el permís del professor Hawking perquè la seva tesi estigués disponible de forma gratuïta a la seva plataforma.

Davant aquest anunci, el mateix Hawking va declarar que "al fer la meva tesi doctoral de lliure accés, espero inspirar la gent de tot el món a mirar les estrelles, i no els seus peus, a preguntar-se sobre el nostre lloc en l'univers i intentar donar-li sentit al cosmos".