L'entrenador de Dibaba treballava amb totes les variants d'EPO

El tècnic va llençar a contenidors de Sabadell injeccions usades i la policia va incautar més de 320 medicaments il·legals

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Els Mossos d'Esquadra van desmuntar dilluns una de les xarxes de dopatge a esportistes de primer nivell més importants dels últims anys, en una operació (Rial) amb una gran repercussió internacional tant pels fàrmacs incautats per la policia com pels que la protagonitzen. El grup de Jama Aden, l'entrenador de Genzebe Dibaba, la plusmarquista mundial de 1.500 i atleta de l'any 2015, treballava amb totes les variants d'EPO. El tècnic somali, des que era seguit per agents policials, va tractar diverses vegades de burlar i ocultar proves, davant la constància que les seves pràctiques podien ser descobertes.

Aquest dijous el jutge que investiga la trama de dopatge va retirar el passaport a Aden i als altres dos detinguts en l'operació Rial, el fondista qatarià d'origen sudanès Musaeb Balla i el quiropràctic marroquí Ouarid Mounair. Tots tres han quedat lliures amb càrrecs però amb la prohibició d'abandonar Espanya. A més, una vegada al mes s'hauran de presentar als jutjats de Sabadell, la ciutat on es va desenvolupar l'operació policial.

Malgrat estar prohibida i ser detectada en els controls antidopatge, l'EPO continua sent la substància dopant més utilitzada pel seu poder en la preparació, ja que l'esportista millora el rendiment i a més es recupera de l'esforç amb més rapidesa. Les microdosis d'EPO, preses en el període de preparació, molt abans de la competició, són impossibles de detectar en els controls posteriors i per això molts metges i entrenadors que encara segueixen apostant per les pràctiques il·legals les utilitzen amb els seus esportistes. Per això l'AMA (Agència Mundial Antidopatge) ha intensificat aquests últims anys els controls per sorpresa i fora de competició. D'aquesta manera, molts esportistes no s'arrisquen per la por de ser descoberts.

27 CONTROLS PER SORPRESA

D'aquí ve la transcendència dels 27 controls antidopatge, tant de sang com d'orina, que dilluns van fer els inspectors de l'agència espanyola antidopatge, que va treballar juntament amb la policia catalana per desarticular la xarxa de dopatge encapçalada per Aden. L'operació, no obstant, qüestiona la credibilitat de Dibaba, que està cridada a convertir-se en una de les figures atlètiques de Rio. El seu tècnic ha sigut detingut amb substàncies no permeses i ella és la líder del grup africà que es preparava a Sabadell. Dibaba va ser una de les esportistes que va passar un control antidopatge. L'agència espanyola treballa amb tota celeritat perquè els resultats de les mostres es coneguin com més aviat millor. Segons apunta el portal especialitzat en atletisme La Bolsa del Corredor, els resultats es coneixeran entre el 6 i el 10 de juliol. Segons algunes fonts, l'atleta ja hauria abandonat Sabadell. El mateix portal afirma que la seva germana Tirunesh, triple medallista olímpica, va marxar de la capital del Vallès Occidental dimecres a la nit.

De totes maneres, segons els experts consultats, possiblement la celeritat amb què va actuar la policia va impedir el dopatge dels atletes previst per dilluns mateix, ja que en els registres es van decomissar 23 xeringues precarregades amb EPO preparades per usar però que no es van arribar a utilitzar. Al cap de sis hores de l'administració ja resulta molt complicat que l'EPO es detecti en un control antidopatge.

L'EPO DE TOTA LA VIDA

Prova de la importància que el grup donava al dopatge és el fet que treballaven amb totes les variants d'EPO (eprex, aranesp, neorecormon i eporin). Cap d'aquestes variants és nova -es podria dir que és l'EPO de tota la vida amb diferents denominacions-. Va ser amb una d'elles, l'aranesp, per exemple, que va donar positiu Johann Mühlegg, als Jocs Olímpics de Salt Lake del 2002Johann Mühlegg. 'Juanito', com se'l coneixia a Espanya, va perdre les tres medalles d'or d'esquí de fons que va aconseguir a la cita nord-americana.

Notícies relacionades

Aden, segons ha explicat el seu advocat a la Cadena SER, només va declarar davant el jutge. El lletrat afirma que al seu client no li van incautar EPO sinó productes multivitamínics, alguns dels quals sí que estan prohibits a Espanya. Algunes fonts afirmen que diversos dels medicaments que no es comercialitzen en territori espanyol podien haver sigut adquirits a Andorra.

En total es van localitzar 320 ampolles i vials d'aquests medicaments no dopants. Però sí que es van trobar 62 xeringues utilitzades. Si aquestes xeringues haguessin sigut usades, per exemple, per administrar recuperadors als atletes, encara que no fossin substàncies prohibides, el mètode sí que ho és -els recuperadors només es poden prendre per via oral- i es considera també dopatge. Els vials d'EPO recollits per la policia, a part de les 23 injeccions precarregades, van ser sis. El 31 de maig va ser quan els Mossos van començar a detectar els moviments sospitosos del grup i, en concret, d'Aden, a qui van veure llençar en diverses papereres i un contenidor diverses parts d'una xeringa, que havia sigut usada i estava tacada de sang. Els Mossos van tornar a veure el tècnic somali fer la mateixa acció dos dies després.