Coma augmenta el seu prestigi i historial amb un cinquè Dakar

El príncep qatarià Nasser Al-Attiyah, al volant d'un Mini privat, triomfa en cotxes

Marc Coma, al podi de Buenos Aires, després de guanyar el seu cinquè Dakar.

Marc Coma, al podi de Buenos Aires, després de guanyar el seu cinquè Dakar. / AFP / FRANCK FIFE

2
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / BARCELONA

El seu crit de guerra és sempre #GasAlaBurra. Aquest acostuma a ser el crit de guerra amb què té el costum d'animar-se, ell tot sol, el bo, l'extraordinari, el ja pentacampió del Dakar, el català Marc Coma (KTM). S'han complert els pronòstics. En 174 quilòmetres de cronometrats, més aproximadament els mateixos d'enllaç, pot passar de tot, sobretot al Dakar, sobretot al Dakar d'aquest any, duríssim, i, sobretot, després que pilots i vehicles hagin patit força al llarg de 9.000 quilòmetres de tota índole. Però no, no va passar res imprevist en l'última etapa del Dakar-2015 i Coma, de 38 anys, i el príncep qatarià Nasser Al-Attiyah (Mini), de 44 anys, van aconseguir un merescut triomf en un ral·li que ja els reconeix, des de fa temps, com a campions.

El fabulós i portentós pilot català tot terreny arriba així al repòquer de victòries generals (2006, 2009, 2011, 2014 i 2015), igualant amb els mítics francesos Cyril Neveu i Cyril Despres, tot i que encara està lluny dels 11 triomfs (sis en moto) de Stéphane Peterhansel. Per part del ric príncep qatarià, aquest triomf és el segon, després de proclamar-se vencedor al capdavant del sofisticat equip Volkswagen el 2011, al volant llavors del Race Touareg.

EL CAMPIÓ ELOGIA BARREDA / «Com tothom pot suposar estic content i orgullós d'aquesta treballadíssima victòria. Ha sigut un ral·li duríssim, com és habitual al Dakar», va reconèixer ahir, a la mateixa línia de meta, el pilot d'Avià. «Vam haver de superar un problema el segon dia quan vam punxar en un moment de dificultat, cosa que ens va endarrerir en la general i ens va obligar a canviar d'estratègia, ja que vam haver de començar a atacar abans del que teníem pensat. Sabíem que les etapes marató serien claus i així ho han sigut. Gestionar-les ha sigut la clau. Estic content amb l'equip que tenim i amb la gent que hi ha al voltant. Aquesta cinquena victòria diu molt de tots nosaltres».

Notícies relacionades

Per al nou pentacampió, l'absència de Despres no li ha proporcionat cap mena d'avantatge. «Tant el Joan (Barreda) com el Paulo (Gonçalves) han mantingut el nivell, que ha sigut elevadíssim. El Joan no ha tingut el puntet de sort que he tingut jo i que s'ha de tenir al Dakar. Crec que en el Joan tenim un claríssim futur guanyador del Dakar».

És evident que a Coma li ha costat bastant més que a Al-Attiyah aconseguir aquesta important victòria. Coma ha tornat a guanyar perquè és el més cerebral i el més expert de tots els pilots i, per què no dir-ho, perquè s'ha beneficiat dels problemes mecànics que va tenir, fa una setmana, l'Honda de Barreda. El fins llavors líder de la carrera va patir en una dantesca novena etapa («ens havíem d'haver negat a sortir aquell dia», van coincidir Coma i Barreda) que travessava el salar d'Uyuni, a Bolívia, sota zero i amb pluja.