GOOGLE DEDICA UN DOODLE ALS DOCENTS

Pocs països celebren el Dia del Mestre en la mateixa data

Espanya el celebra el 27 de novembre des de mitjans del segle passat

davicalle

davicalle

1
Es llegeix en minuts
el periódico / Barcelona

Aquest dilluns, Espanya celebra el Dia del Mestre. Encara que la festivitat del patró dels docents, Sant Josep de Calassanç, es commemora el 25 d'agost, des de mitjans del segle XX es va decidir traspassar el Dia del Mestre al 27 de novembre, per evitar la coincidència amb les vacances escolars. Per aquest motiu, Google dedica avui un 'doodle'Google a aquesta celebració, que se celebra en diferents dates segons els països. Als Estats Units, per exemple, ho fan el primer dimarts de maig, mentre que aln Canadà el 5 d'octubre, igual que a Rússia. A la Xina se celebra el 10 de setembre, a Alemanya el 12 de juny i a França, el 5 d'abril, com a mostres d'aquesta disparitat.

El pedagog i capellà Josep de Calassanç va néixer a Peralta de la Sal (Osca) l'11 de setembre de 1556 o 1557. Se'l considera precursor de la pedagogia moderna. Va organitzar i va sistematitzar l'ensenyament escolar per nivells i cicles d'ensenyament a partir de la primària i fins a la formació professional. Calassanç va ser partidari de mantenir el llatí en l'aprenentatge dels alumnes, juntament amb la llengua habitual del seu país a l'Europa catòlica, cosa que contribuiria a la universalització de l'educació, de la qual va ser un gran defensor.

Notícies relacionades

Josep de Calassanç va ser declarat el 1948 "patró universal de totes les escoles populars cristianes del món", pel papa Pius XII, ja que va ser el creador, el 1597, de la primera escola pública popular gratuïta d'Europa. Això va succeir a Roma, i va donar origen a la primera Escola Pia. Anys més tard, el 1621, el papa Gregori XV va elevar la congregació de les Escoles Pies al grau d'orde religiós amb el nom d'Escolapis. Actualment, les Escoles Pies es troben escampades per tot el món.

Va morir a Roma el 25 d'agost de 1648, i va ser elevat als altars el 1767. Abans d'instituir-se el seu patronatge el 27 de novembre, els nens i els seus professors celebraven el Dia del Mestre el 30 de maig, festivitat de Sant Ferran, mentre que les nenes ho feien el 15 d'octubre, dia de Santa Teresa.