supervisió fiscal

La Comissió Europea també reprèn Amazon

Brussel·les exigeix al gegant del comerç electrònic que torni a Luxemburg 250 milions en impostos no pagats

Anuncia recurs davant el Tribunal de Justícia de la UE contra el Govern d'Irlanda per no recuperar 13.000 milions d'Apple

FILE PHOTO: The logo of the web service Amazon is pictured in Mexico City, Mexico on June 8, 2017. REUTERS/Carlos Jasso/Illustration/File Photo

FILE PHOTO: The logo of the web service Amazon is pictured in Mexico City, Mexico on June 8, 2017. REUTERS/Carlos Jasso/Illustration/File Photo / Carlos Jasso (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Brussel·les ha exigit aquest dimecres a Amazon que pagui els seus impostos. La Comissió Europea manté oberta la seva guerra contra les multinacionals que eludeixen el pagament d'impostos als estats membres. Fa poc més d'un any va reclamar a Apple la devolució de 13.000 milions d'euros en concepte d'impostos no pagats a Irlanda i aquest dimecres ha fet un pas més en aquesta ofensiva a l'exigir al gegant del comerç electrònic Amazon que torni 250 milions a Luxemburg per rebaixes fiscals il·legals.

Brussel·les va començar a pitjar l'accelerador quan la danesa Margrethe Vestager va assumir les regnes de la poderosa cartera de competència de la Comissió Europea, a finals del 2014, i des d'aleshores no ha parat. Els serveis de la competència van començar a investigar Amazon l'octubre del 2014. Gairebé tres anys després conclouen que els pactes fiscals acordats entre la companyia i la hisenda luxemburguesa, l'any 2003 i prolongats posteriorment el 2011, van permetre a la multinacional rebaixar els seus impostos “sense una justificació vàlida”. Vuit anys durant els quals l'actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va ser primer ministre de Luxemburg.

Concretament, van ser els anomenats 'tax rulings' els que van permetre al grup amb seu a Luxemburg (Amazon EU) desviar la vasta majoria dels seus beneficis a Amazon Europe Holding Technologies, una companyia que no està subjecta a impostos a Luxemburg. El pacte, denuncia Brussel·les, va avalar el pagament de 'royalties' d'Amazon EU a Amazon Europe Holding Technologies que li va permetre reduir significativament els beneficis que es podien gravar, reduint així la factura fiscal del gegant.

Quatre vegades menys

"Gràcies als avantatges fiscals il·legals concedits per Luxemburg a Amazon, prop de tres quartes parts dels beneficis d'Amazon no van tributar. En altres paraules, Amazon va pagar quatre vegades menys impostos que altres societats locals sotmeses a les mateixes regles nacionals", ha denunciat aquest migdia la comissària de la Competència sobre aquesta pràctica que consideren il·legal.

"Els estats membres no poden concedir als grups multinacionals avantatges fiscals selectius a què altres societats no tenen accés", ha recordat, perquè si no les empreses no poden competir en igualtat de condicions, i això "és il·legal". Vestager també ha rebutjat les crítiques per castigar només empreses estrangeres. "No importa la bandera ni la nacionalitat. Pagar impostos forma part de fer negocis a Europa", ha recordat.

La companyia ja ha anunciat que recorrerà la decisió. "Creiem que Amazon no ha rebut cap tracte especial de Luxemburg i que paguem impostos en plena conformitat amb la legislació tributària luxemburguesa i internacional", han respost a través d'un comunicat. I el mateix ha respost el Govern luxemburguès. "Amazon ha sigut gravat d'acord amb les normes fiscals aplicables en el moment pertinent" i "Luxemburg considera que l'empresa no ha rebut ajudes estatals incomptables".

Recurs contra Irlanda

La Comissió Europea també ha decidit fer un pas més en el seu cas contra Apple. Brussel·les li va reclamar l'any passat que tornés a Irlanda 13.000 milions d'euros en impostos no pagats. Més d'un any després d'aquella decisió -va ser adoptada el 30 d'agost del 2016- Irlanda no ha pres mesures per recuperar l'import i els serveis de la competència han decidit recórrer davant el Tribunal de Justícia de la UE.

Notícies relacionades

"Entenem que en determinats casos la recuperació pugui ser més complexa que en altres i estem disposats a ajudar, però els estats membres han de fer prou progressos per restablir la competència", ha esgrimit Vestager. I per això, "hem decidit denunciar Irlanda davant el Tribunal de Justícia de la UE per no executar la nostra decisió".

El Govern irlandès no s'ha pres la mesura de l'Executiu comunitari gens bé, i encara que ha deixat clar que mai havia acceptat l'anàlisi de la Comissió Europea, ha recordat la seva voluntat de recuperar l'ajuda. "Sempre hem deixat clar que el Govern està plenament compromès a garantir que la recuperació de la suposada ajuda estatal d'Apple es porti a terme sense demora i ha compromès importants recursos per aconseguir-ho", han respost a través d'un comunicat. "És decebedor que la Comissió hagi pres mesures en aquest moment contra Irlanda", han lamentat.