FALLIDA

L'aerolínia Monarch deixa d'operar i cancel·la tots els vols

El Govern britànic llogarà 30 avions per rescatar 110.000 passatgers que estan fora del país

zentauroepp40383144 file photo   a monarch airlines passenger aircraft prepares 171002092422

zentauroepp40383144 file photo a monarch airlines passenger aircraft prepares 171002092422 / Toby Melville

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

L'aerolínia britànica Monarch, que l'any passat va transportar més de tres milions de passatgers a Espanya, ha deixat d'operar i ha cancel·lat tots els seus vols, amb la qual cosa ha deixat a l'estranger uns 110.000 passatgers. 

Segons ha informat l'aerolínia en un comunicat, el govern britànic ha demanat llogar 30 avions a l'Autoritat d'Aviació Civil (CAA) per rescatar els "prop de 110.000 passatgers" que hi ha a l'estranger, segons ha informat la institució.

A la seva pàgina web, el grup va fer una crida a tots aquells que tinguin algun viatge planificat amb alguna de les seves companyies en bancarrota perquè no vagin a l'aeroport. Aquells que tinguin itineraris reservats a partir del 15 de desembre no tindran dret a reclamacions. Les companyies afectades són Monarch Airlines, Monarch Holidays Ltd., Firs Aviation Ltd, Avro Ltd. i Somewhere2stay Ltd.

"Les pressions en els costos acumulats i un entorn molt competitiu en el mercat de les aerolínies europees de curt recorregut han contribuït que Monarch Airlines hagi experimentat un període sostingut de pèrdues", ha afirmat un dels administradors de Monarch Ailines Ltd i Monarch Travel Group, Bliar Nimmo, en declaracions a la BBC.

La situació en aquest mercat ha portat aquest any Air Berlin i Alitalia a sortir a subhasta desprçes de caure en bancarrota.

El col·lapse de la companyia suposa un problema per a les grans companyies proveïdores d'aeronaus, tant per a aquelles arrendadores que ja van finançar la comanda de 36 avions Airbus, com per a Boeing, que va vendre 32 models del seu 737 MAX, amb un valor aproximat de 3.500 milions de dòlars (gairebé 3.000 milions d'euros).

Treballadors

L'aerolínia no ha concretat què passarà amb els milers de treballadors. El 2014 va anunciar una retallada d'un terç de la seva plantilla en una acció que li va costar el lloc fins a 1.000 treballadors.

El ministre de transports britànic, Chris Grayling, ha afirmat aquest dilluns al matí que es troba en converses amb altres aerolínies disposades a contractar els empleats que hagin perdut la feina, segons ha declarat a la BBC en declaracions recollides per Reuters.

Notícies relacionades

Grayling ha descrit la jornada com un "dia difícil" per als clients de l'aerolínia. "Això és evidentment una cosa que s'escapa del control del Govern, però estem fent tot el possible per assegurar que puguin tornar tots". 

L'aerolínia va transportar l'any passat 6,3 milions de passatgers a 40 destins des dels aeroports de Gatwick i Luton, a Londres, i des de Birmingham, Leeds i Manchester.