Rajoy: "Una Catalunya independent se n'anirà d'Europa, diguin el que diguin"

"No autoritzaré cap referèndum per a la secessió perquè no puc ni vull", afirma el president del Govern

El cap de l'Executiu central retreu al Govern voler "liquidar la unitat d'Espanya en un dia" amb el suport dels "extremistes" de la CUP

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha instat avui tots els àmbits de la societat, no només els polítics, a implicar-se contra el referèndum que pretenen els independentistes a Catalunya, ja que ha comparat les seves conseqüències amb el ’brexit’’. Se n’aniran d’Europa diguin el que diguin, ha assegurat Rajoy davant les intencions abanderades pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. / EFE

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

El president del Govern, Mariano Rajoy, durant la seva intervenció en la clausura de la XXXIII Reunió Cercle d'Economia, ha assegurat que una Catalunya independent "se n'anirà d'Europa, diguin el que diguin" i ha defensat la "unitat i sobirania nacional", en resposta i en contrast amb l'opinió del cap del Govern català, Carles Puigdemont, que va participar dijous en el mateix fòrum. Com a mostra ha posat el 'brexit', que, segons ell, tindrà molt males conseqüències per al Regne Unit.

A l'auditori, amb menys públic que en altres edicions, no hi ha hagut representació de cap alt càrrec de la Generalitat, fet que reflecteix la fredor en les relacions entre les dues administracions. Entre els empresaris domina la sensació, a més, que la situació política està atrapada en una roda que gira sense parar.

El president del Cercle d'EconomiaJuan José Brugera, que va instar durant la seva intervenció en les jornades tant Puigdemont com el vicepresident Oriol Junqueras que vagin al Congrés a explicar-se, tal com va proposar Rajoy, ha advertit que tant el conflicte de Catalunya amb l'Estat com la corrupció constitueixen dues amenaces a una "incipient recuperació". Brugera també li ha recordat la necessitat de resoldre un conflicte de naturalesa política amb la "política", i això suposa encarrilar-lo per la via del "diàleg i la trasacció".

Respecte al referèndum, el president del Govern ha afirmat, amb vehemència: "Se'm demana una cosa que no vull ni puc fer, i ho saben". "No autoritzaré cap referèndum per a la independència perquè no puc ni vull", ha afirmat. És un dels moments en què ha arrencat una ovació de l'auditori.

En un to més apassionat i dur que en anteriors ocasions (ha intervingut en aquest fòrum des del 2004 un total de 14 vegades), ha retret que tot el procés es deixi en mans d'"uns extremistes" com els de la CUP. I ha afegit que la iniciativa de la Generalitat "trenca amb segles d'història junts i liquida els llaços de tota mena que ens uneixen".

S'ha mostrat disposat a buscar solucions, "noves fórmules", però ha recordat que una consulta només la podria aprovar el Congrés. També ha ressaltat un suposat dèficit democràtic del procés al retreure que se li vulgui imposar la consulta, sí o sí, amb l'amenaça d'una llei de transitorietat jurídica exprés i "que vol liquidar la unitat d'Espanya en un dia". 

"EM SENTO ESPANYOL"

A més de capacitats, ha introduït en el seu discurs el matís de les "voluntats", no només el que jurídicament pot fer, sinó el que pensa. "Em sento espanyol, en el meu patrimoni hi ha una Espanya com la que tenim avui dia. Estic per la unitat i sobirania nacional, i això significa que tots tenen dret a opinar sobre el futur d'aquest país". Ha recordat, al seu torn, que a Catalunya hi ha molts descendents de gallecs com a exemple dels llaços existents entre comunitats. I, de forma rotunda i contundent, ha assegurat respecte a una hipotètica secessió: "Se n'aniran d'Europa, diguin el que diguin".          

Rajoy ha lamentat el problema de la corrupció, que, segons ell, és "trist i desgraciat". Recordant els seus molts anys en la vida pública, ha sentenciat que "la immensa majoria de persones que es dediquen a la política són honrades i decents".

Després de recordar les mesures del seu Govern en l'àmbit de la corrupció, tant en l'apartat del control, com de la investigació i persecució i les sancions, ha retret que "alguns" transformin la "presumpció d'innocència" en "presumpció de culpabilitat".

A preguntes de l'auditori sobre la possibilitat de traslladar la quota basca a Catalunya, Rajoy ha recordat que aquest és un sistema que és a la Constitució. També ha afirmat que quan es va negociar la Carta Magna "tots van renunciar a plantejaments màxims" i ha destacat que en l'actualitat "no hi ha cap país al món amb un nivell d'autogovern de les autonomies com Espanya". En tot cas, ha reiterat que no es poden canviar les regles del joc a conveniència.

Notícies relacionades

El cap de l'Executiu ha assegurat que Espanya "creix perquè produeix i perquè exporta" i ho fa "mantenint uns alts nivells de protecció social. Ha destacat que "més de 14 milions de persones reben al mes alguna mena de prestació pública", des de pensions o la desocupació i la dependència. Tot això gràcies a unes polítiques que, segons la seva opinió, s'han de mantenir.

Brugera, que ha felicitat Rajoy per l'evolució de l'economia, ha plantejat al president del Govern les prioritats econòmiques del Cercle. Brugera ha felicitat Rajoy per la situació econòmica. "Considerem que la sensibilitat social es pot combinar amb l'estimulació de l'economia", ha dit. I això passa per apostar per la FP, seguir reforçant l'activitat exportadora, l'equilibri de les finances públiques i una racionalització més gran del sistema impositiu i la despesa social, així com un impuls de la R+D