LES PORTADES DE LA PREMSA

El 77% dels espanyols creuen que Rajoy ha gestionat malament la crisi catalana, segons Metroscopia

'El Mundo' reclama al president del Govern central que militaritzi els Mossos d'Esquadra

'El País' publica una enquesta sobre la gestió governamental del desafiament sobiranista i un reportatge sobre "el xoc de trens"

portadaavui2805

portadaavui2805

3
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

El 77% dels espanyols opinen que Mariano Rajoy ha gestionat malament la crisi catalana, segons una enquesta de Metroscopia que publica aquest diumenge 'El País', que obre la portada amb un titular que causa sensació -"El xoc de trens vist des de Catalunya"- i hi adjunta una estranya fotografia d'un home en una de les tètriques masmorres de l'antiga ciutadella de l'Alhambra de Granada. Els semiòlegs jutjaran millor quina deu ser la intenció del portadista del vaixell insígnia del Grupo Prisa al vincular d'una forma tan clara les dues peces informatives.

Les edicions dominicals d'altres diaris de Madrid i Barcelona també obren amb el procés sobiranista. Alguns rotatius destaquen les tesis dels partidaris del referèndum i altres donen més relleu als seus detractors. Alguns, com EL PERIÓDICO, 'El Mundo' i 'La Vanguardia', es fixen en les contundents paraules de Mariano Rajoy en la clausura de les jornades del Cercle d'Economia a Sitges. I altres, com 'El Punt Avui', prefereixen ressaltar la "fermesa" de les entitats cíviques sobiranistes sobre la necessitat de tenir ara mateix la data i la pregunta del referèndum independentista.

MILITARITZAR ELS MOSSOS

Davant d'aquest "xantatge" del president Carles Puigdemont, 'El Mundo' ho té molt clar. A la portada subratlla que Rajoy va fer a Sitges una crida als empresaris a "mobilitzar-se contra la secessió". I a l'editorial al diari d'Unedisa no li sap gens de greu tornar a instar el president del Govern central a donar "una resposta proporcional a l'embat sobiranista", com, per exemple, "la militarització dels Mossos d'Esquadra".

UNA AMENAÇA PER A LA RECUPERACIÓ ECONÒMICA

Més mesurada, 'La Vanguardia' també editorialitza sobre el procés, arran de la clausura de les jornades del Cercle d'Economia, on ha observat una "enorme preocupació" entre les files empresarials, perquè, per primera vegada, la persistent reivindicació de la Generalitat i la consegüent negativa del Govern espanyol es comencen a veure com una amenaça per a l'actual fase de recuperació econòmica.

"És un gran error -acaba el diari del Grup Godó- no fer un esforç de diàleg més gran per trobar una solució acceptable per tots i aprofitar l'espectacular bonança econòmica actual per sumar sinergies en lloc de perdre energies en un estèril estira-i-arronsa de difícil incert final". 

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El xoc de trens vist des de Catalunya"; "Trump bloqueja els acords del G-7 sobre canvi climàtic"; "Un problema del sistema informàtic porta el caos a British Airways"; "García Márquez va provar en revistes diversos capítols de 'Cien años de soledad'"; "El Barcelona, campió de Copa"; "A pedrades contra l'especulació a Berlín".

EL MUNDO

"Rajoy crida els empresaris a mobilitzar-se contra la secessió"; "British Airways deixa a terra milers de passatgers a Londres"; "Merkel admet que el G-7 ha sigut una cimera de 'sis contra 1'"; "Sánchez busca que el congrés del PSOE avali el seu gir a l'esquerra per àmplia majoria"; "Una Copa com a consol".

ABC

"'Gràcies per vetllar cada dia per la nostra seguretat i llibertat': El Rei agraeix la seva entrega a les Forces Armades en una desfilada que recupera la seva brillantor després d'anys d'austeritat"; "Caos aeri per la caiguda del sistema informàtic de British Airways"; "El Barcelona salva la temporada amb la copa"; "'Ni puc ni vull autoritzar un referèndum', adverteix Rajoy"; "El G-7 acaba amb un acord de mínims que deixa fora el canvi climàtic".

LA RAZÓN

"Sumelzo: 'La victòria de Sánchez neix de la purga de l'1 d'octubre'"; "Puigdemont vol seguir fins al 2019 encara que fracassi el referèndum il·legal"; "ERC pressiona per a un avançament electoral aquest tardor"; "Rajoy avisa que no permetrà un 'brexit' a Catalunya".

LA VANGUARDIA

"La Copa de l'adeu de Luis Enrique"; "Rajoy: "No hi haurà referèndum mentre jo sigui president""; "Tinc por que et converteixis en un Millet"; "Negocis i secrets de Florenci i el seu fill Jordi Pujol"; "A les entranyes del Museu Britànic"; "Latorre, alliberat de l'Everest".

ARA

"Postveritat"; "Rajoy augura un "trauma de conseqüències terribles"; "El Barça guanya la Copa".

EL PUNT AVUI

"Ara és l'hora de tenir la data i la pregunta"; "Sense entesa pel canvi climàtic"; "La tercera consecutiva"; "Caos a British Airways per un error informàtic".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Rajoy: "No puc ni vull""; "Trump enfonsa la cimera del G-7 amb el seu rebuig a la defensa del clima"; "Copa de consolació"; "Cervells en fuga"; "Els 'realities' s'obren pas en el camp de la tele de pagament"; "Caos aeri pel col·lapse informàtic de British Airways".