TOC D'ATENCIÓ DE LA UE

Brussel·les insta França, Itàlia i Espanya a abaixar el seu deute públic

El vicepresident de la Comissió Europea per a l'euro, Valdis Dombrovskis, alerta que "la factura pot créixer ràpidament" per una pujada de tipus

jrico32566821 bru23 bruselas  b lgica  27 01 2016   el vicepresi160201195021

jrico32566821 bru23 bruselas b lgica 27 01 2016 el vicepresi160201195021 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) per a l'euro i encarregat de serveis financers, el letó Valdis Dombrovskis, ha instat aquest divendres França, Itàlia i Espanya a abaixar el seu deute públic i ha alertat que en cas que no ho facin "la factura pot créixer ràpidament". "Països com França, Itàlia i Espanya suporten un deute públic pròxim o superior al 100% del PIB. L'han de reduir i adonar-se que les taxes d'interès no seran eternament baixes. La factura pot créixer ràpidament", ha manifestat Dombrovskis, en una entrevista publicada al diari 'Le Figaro'.

Notícies relacionades

Pel polític, complir amb el pacte d'estabilitat i creixement, que estableix el límit del dèficit en el 3% del PIB i el del deute en el 60%, és fonamental, i avisa que "el marge de maniobra" en diversos països ja és "estret".

El comissari europeu ha aclarit a més que no es treballa en una "reforma radical" d'aquest pacte, que alguns països demanen, i ha constatat que a penes busquen "simplificar algunes regles". Dombrovskis també s'ha referit al procés de desconnexió del Regne Unit de la UE i ha alertar dels riscos que s'opti per un 'brexit' en què Londres prefereixi sortir del mercat únic per poder blindar les seves fronteres -denominat com a 'brexit' "dur"-. "Si Londres opta per sortir del mercat únic, les conseqüències seran immenses, sobretot per a la City (centre financer londinenc). Per operar al continent, els bancs britànics hauran d'aconseguir un estatut d'equivalència, com els bancs nord-americans", ha dit.