MESURES PRÈVIES A L'ABSORCIÓ

El BBVA ultima el desembarcament a Catalunya Caixa

La junta de la caixa nacionalitzada nomena sis consellers amb caràcter suspensiu

1
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Catalunya Banc, entitat nacionalitzada i que manté el seu nom comercial com a Catalunya Caixa, va celebrar ahir la que hauria de ser la seva última junta general ordinària d'accionistes abans de l'absorció per part del BBVA i, entre altres acords, va nomenar sis consellers nous amb caràcter suspensiu que configuraran la cúpula del banc quan es tanqui definitivament l'operació de compra. Aquest fet hauria de produir-se aquest mateix mes i només està pendent d'uns serrells sobre la venda de la cartera de crèdits problemàtics de l'antiga caixa catalana al fons Blackstone. En tot cas, el BBVA ja disposa des d'ahir dels nomenaments dels seus futurs executius per part de la junta, pas previ al desembarcament defi­nitiu.

Els nomenaments, segons la nota remesa per l'entitat que controla el Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB), corresponen a Cristina de Parias Halcón, Xavier Queralt Blanch, Jordi Foz Moreno, Francesc Jordà Carré, Maria Ángeles Peláez Morón i Christian Terribas Sala. Tots han sigut nomenats com a nous vocals del consell ­d'administració de Catalunya Caixa però «quedaran subjectes a condicions suspensives, a l'espera que es produeixi el tancament definitiu de la venda de l'entitat catalana al grup BBVA.

Cristina de Parias, actual directora de BBVA Espanya i Portugal, és la persona que el banc que presideix Francisco González vol posar al capdavant de la futura filial. De moment, continua en el càrrec de president José Carlos Pla, que ahir va presidir la junta i va agrair en el seu parlament la confiança que han mantingut els clients amb Catalunya Caixa, així com la «professionalitat» de la plantilla, malgrat les viscissituds que ha suportat l'entitat.

Notícies relacionades

La junta general va comptar amb l'assistència del 98,4% dels accionistes, que es resumeixen de fet en el FROB, el Fons de Garantia de Dipòsits i uns quants accionistes privats. Pla va destacar que el 2014 l'entitat ha «aconseguit l'estabilitat» i «ha resultat adjudicada amb èxit a un gran grup financer, després de dos intents fallits en anys anteriors».

Catalunya Caixa va haver de ser recapitalitzada amb més de 12.000 milions d'euros al ser nacionalitzada i l'estiu passat es va adjudicar al BBVA en subhasta per 1.187 milions. El 2014 va guanyar 122,8 milions. SFlb