Hisenda manté un pols amb les autonomies per l'extra dels funcionaris

Beteta diu que recorrerà la decisió de Castella i Lleó i Extremadura d'abonar la part meritada

La Generalitat condiciona el pagament a disposar de l'impost de dipòsits bancaris

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / Madrid

El Ministeri d'Hisenda manté un pols amb les comunitats de Castella i Lleó i Extremadura, totes dues governades pel PP, perquè tenen la intenció d'abonar als seus funcionaris part de la paga extra de Nadal que es va suprimir l'any passat. Les dues administracions autonòmiques estan decidides a aplicar les diverses sentències que obliguen a tornar la part meritada d'aquesta paga.

El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, s'ha afanyat a dir que recorrerà al Tribunal Constitucional si aquesta paga es fa efectiva. Beteta s'ha escudat en el fet que el decret de supressió és de compliment obligat per a totes les administracions. No obstant, tant a les dues autonomies citades com en altres --és el cas de Navarra i de la Rioja-- hi ha sentències dels seus tribunals de justícia donant la raó als funcionaris i obligant les administracions a pagar les costes del procés i els interessos de demora.

La consellera d'Hisenda de Castella i LleóPilar del Olmo, considera que Beteta s'ha "precipitat" i està disposada a passar-li la factura de les costes del procés com a impulsor de la supressió de l'extra que els tribunals demanen rehabilitar.

Extremadura també tirarà endavant amb l'abonament dels 44 dies meritats. El seu conseller d'Administració Pública, Pedro Tomás Nevado-Batalla, defensa que s'ha de complir la legislació i les sentències judicials.

NEGOCIACIÓ 

En tots els casos l'abonament de part de l'extra nadalenca es farà després de negociar amb els sindicats. Els governs autonòmics afectats miren de buscar una fórmula per evitar les demandes individuals dels funcionaris afectats.

Per evitar també aquest degoteig el CSIF, sindicat de gran implantació a les administracions públiques, ha demanat al portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, que exigeixi al Govern un "full de ruta" per tornar als treballadors públics a les mateixes condicions salarials i de dies de lliure disposició que tenien fa dos anys. Alonso no ha estat receptiu a la proposta.

"Els tribunals van davant de l'acció política", ha dit Miguel Borra, secretari general del CSIF, que ha expressat el seu suport als empleats públics després dels advertiments de Beteta. La devolució de la part meritada als treballadors de l'administració central s'hauria de produir, segons Borra, des d'ara mateix, a través d'un crèdit extraordinari en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2014.

SENSE ACORD AMB LA GENERALITAT

Notícies relacionades

El Govern català, per la seva banda, ha insistit a condicionar la recuperació d'una paga extra el 2014 al fet que el Govern de Mariano Rajoy permeti a la Generalitat aplicar l'impost català sobre els dipòsits bancaris, un assumpte que es tractarà en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del pròxim dia 18.

La reunió que han mantingut els sindicats amb la vicepresidenta Joana Ortega ha acabat sense acord. Les centrals no han acceptat condicionar el possible abonament a un impost que depèn de decisions polítiques alienes al problema dels empleats públics. Han exigit a Ortega un compromís d'abonament més ferm que utilitzi la recaptació prevista de l'impost de successions i que renegociï deutes i lloguers per poder cobrir aquesta paga extra amb independència de com acabin les negociacions sobre l'impost sobre els dipòsits bancaris.