El calendari laboral del 2013 tindrà vuit festius espanyols

La meitat dels festius obligatoris per a tot Espanya cauen entre setmana, i l'altra meitat, entre divendres i dissabte

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / MADRID

El calendari laboral per al 2013 recull un total de vuit festes d'àmbit estatal per a totes les comunitats autònomes, la meitat entre setmana i l'altra meitat en divendres o dissabte, segons una resolució de la Direcció General de Treball publicada avui al 'Butlletí Oficial de l'Estat' ('BOE').

En concret, l'any que ve hi haurà vuit dies festius espanyols "no substituïbles", i la meitat es faran entre setmana: l'1 de gener (dimarts), 1 de maig (dimecres), 15 d'agost (dijous) i 25 de desembre (dimecres), i la resta, en divendres o dissabte: 29 de març (divendres), 12 d'octubre (dissabte), 1 de novembre (divendres) i 6 de desembre (divendres).

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va anunciar ahir que el 2013 "són poques les festes que cauen entre setmana", i va recordar que, per tant, el calendari per a l'any vinent "està ordenat per si mateix, excepte en el cas d'alguna festivitat de naturalesa autonòmica".

Les vuit festes nacionals no substituïbles són l'1 de gener (Cap d'Any), el 29 de març (Divendres Sant), l'1 de maig (Festa del Treball), el 15 d'agost (l'Assumpció), el 12 d'octubre (Dia de la Hispanitat), l'1 de novembre (Dia de Tots Sants), el 6 de desembre (Dia de la Constitució espanyola i el 25 de desembre (Nadal).

El 2013 no s'afegeix com a festiu nacional el 8 de desembre (Immaculada Concepción) al caure en diumenge. Així, el 9 de desembre serà festiu a Andalusia, Aragó, Astúries, Castella i Lleó Extremadura, Múrcia, la Rioja i Ceuta.

En virtut de la facultat dels governs regionals de canviar determinades festes, el 28 de març (Dijous Sant) serà festiu a totes les comunitats autònomes, tret de Catalunya i el País Valencià, mentre que el 19 de març (San Josep) només serà festiu al País Valencià, Múrcia i Melilla.

Per la seva part, el 25 de juliol (Santiago Apóstol) serà festiu a Cantàbria, Navarra i País Basc. A més, el dia 7 de gener (dilluns següent a l'Epifania) hi haurà festa en les comunitats tret de les Balears, Catalunya, el País Valencià, Galícia, País Basc i la Rioja.

FESTIUS EN DILLUNS

Sáenz de Santamaría ja va avançar ahir que el Govern espera tancar per a final d'any un acord amb els agents socials, la Conferència Episcopal i les comunitats autònomes per traslladar alguns dels festius que cauen entre setmana en dilluns, cosa que implicaria una "reducció" dels anomenats ponts', per fer "més eficaç" el calendari laboral.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va confirmar que s'estan desenvolupant negociacions "a tres bandes" per arribar a aquest acord, fonamentalment des del Ministeri d'Ocupació.

Notícies relacionades

La vicepresidenta del Govern va assenyalar que aquests canvis s'han d'introduir de la manera "més ordenada possible", i, ha afegit, beneficiarà la disposició dels festius al calendari per al 2013.

Aquesta circumstància permetrà treballar "en profunditat" en aquest acord i poder fer "una reforma de calat", va afegir la vicepresidenta. Així, va suggerir que tot canvi entraria en vigor per al calendari laboral del 2014.