AL CORNELLÀ CREACIÓ FÒRUM

Ségolène Royal aposta per sumar a Àfrica i les dones en la lluita contra el canvi climàtic

L'exministra francesa ha apel·lat a una "justícia climàtica mundial" per construir una nova harmonia entre l'home i la naturalesa

D'altra banda, ha lamentat que el president Trump hagi decidit treure els EUA de l'històric Acord de París

Royal, al Cornellà Creació Fòrum.

Royal, al Cornellà Creació Fòrum.

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra francesa de Medi Ambient, Energia i Assumptes Marins des de l'abril de 2014 fins al maig de 2017, Ségolène Royal, ha apostat per sumar el continent africà i les dones en la lluita contra el canvi climàtic apel·lant a una "justícia climàtica mundial".

A la conferència 'Els tres desafiaments contra el canvi climàtic', que inaugura el IX Cornellà Creació Fòrum, ha parlat de les reticències inicials del continent africà per sumar-se a un acord climàtic per no haver viscut la revolució industrial de països desenvolupats, si bé ara a Àfrica són "els més actius" i els menys responsables.

En aquest sentit, Royal ha encomiat el treball que es fa des del continent africà, on ja es produeixen conseqüències de la crisi climàtica, i ha apostat per alimentar aquests països amb tecnologia i energia solar: "Així es resoldran problemes de tots i es farà justícia mundial, justícia climàtica amb Àfrica també".

Royal ha reivindicat la qüestió de les dones com un àmbit "crucial" a l'hora de combatre el canvi climàtic, ja que pesa sobre elles el lideratge del 80% de l'agricultura a Àfrica, i ha apostat per apoderar el col·lectiu femení amb microcrèdits i que puguin formar-se a l'escola.

Finances verdes

Ha parlat d'una nova humanitat organitzada al voltant de l'economia verda, i ha considerat la necessitat d'acollir el repte climàtic com una "oportunitat extraordinària", a través de la inversió en finances verdes, que també poden contribuir a aconseguir pau al món.

Royal ha recordat que l'Acord de París va suposar una conjura dels principals països per evitar un escalfament global de més de dos graus al planeta fins a final de segle, i França va aprovar després una Llei de transició energètica que preveu una reducció del 30% del consum d'energies fòssils.

Sortida dels EUA

D'altra banda, Royal ha lamentat que el president dels EUA, Donald Trump, hagi decidit treure l'estat nord-americà de l'acord històric firmat a la capital francesa l'abril de 2016 per part d'uns 150 països del món, entre els quals figura Espanya.

Les Nacions Unides auguren que amb un escalfament global de més de tres o quatre graus a finals de segle, 200 milions de persones es desplaçaran pel canvi climàtic: "La falta d'accés a l'aigua potable mata més gent que totes les guerres", ha dit.

"A la guerra contra la naturalesa, si l'home guanya perd", ha ressaltat Royal, que ha recalcat que el canvi climàtic no és cap amenaça, sinó que ja és una realitat amb episodis de sequera, seguits de pluges intenses, destruccions de vivendes i bestiar.

Impuls francès

Royal ha destacat l'impuls que ha donat França amb l'abast de l'Acord Climàtic de París amb una ràpida entrada en vigor des que es va adoptar la decisió d'acordar-lo el 2015 i es va subscriure l'any següent.

Notícies relacionades

La presidenta de la XXI sessió de la Convenció Marc de les Nacions Unides contra el Canvi Climàtic de l'Acord de París (COP 21) ha incidit a la conferència en la necessitat de construir una nova harmonia entre l'home i la naturalesa, reconciliar l'economia i l'ecologia i unir la biodiversitat i el clima.

Més notícies de Cornellà a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA