L'ADN DE LA SETMANA

Nyam i mill, desxifrant el genoma

Els dos cultius són essencials per a diversos països amb climes àrids i càlids

amadridejos16255223 ideas mijo170928184325

amadridejos16255223 ideas mijo170928184325

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

El nyam i el mill són aliments essencials per a milions de persones que viuen en regions àrides de l'Àfrica i l'Àsia. Amb pocs dies de diferència s'acaben de publicar els seus genomes. Haurien de servir per ajudar que els habitants d'aquests territoris puguin accedir a una alimentació suficient.

Milions de persones viuen en regions en què és difícil cultivar cereals com el blat o l'arròs o tubercles com la patata, i tampoc hi ha recursos per comprar-los. En algunes regions de l'oest de l'Àfrica s'hi cultiva el nyam, una planta que produeix grans tubercles rics en midó. Més cap a l'est s'hi cultiva el mill, un cereal que es va exportar a l'Àsia. Es tracta de cultius que poden resistir períodes de calor i sequera, però que són poc productius. Per aquestes raons hi ha grups internacionals que utilitzen les noves aproximacions de la genòmica per ajudar a obtenir varietats que permetin tenir millors cultius.

Notícies relacionades

Els dos projectes han sigut portats a terme per consorcis internacionals. Un ha obtingut el genoma del nyam blanc de Guinea, i l'altre, el del mill perlat, les espècies més cultivades. En el cas del nyam hi ha una col·laboració important del Japó i el Regne Unit, mentre que en el del mill perlat es tracta d'un gran consorci internacional amb finançament de la Fundació Gates, entre altres. En aquest cas se n'han analitzat gairebé mil varietats diferents, i això hauria de donar lloc a eines útils per millorar el rendiment del cultiu.

Els esforços internacionals, en què el nostre país està gairebé sempre absent, són necessaris per buscar maneres de millorar la producció d'aliments allà on es necessita. L'últim informe de la FAO ens alerta que la fam està començant a repuntar a països amb conflictes armats o per efectes del canvi climàtic i en alguns casos són en regions on es cultiven el nyam o el mill. Una via d'investigació és la millora de les espècies que les poblacions locals saben cultivar i consumir. Seria una bona notícia que les noves tecnologies permetessin accelerar els resultats.