L'ADN DE LA SETMANA

Cara

És possible predir la forma de la cara a partir de l'ADN, segons un estudi

Una investigadora de la Universitat de Michigan observa a través del microscopi.

Una investigadora de la Universitat de Michigan observa a través del microscopi. / AP 7 PAUL SANCYA

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

És mirant-nos a la cara com ens reconeixem els uns als altres. En els documents d’identitat hi ha sempre una fotografia que utilitzen els qui ens controlen. Però també passa que cada vegada més s’utilitza l’ADN per identificar-nos. Això voldria dir que tan únics som per la nostra cara com pel nostre ADN. Un article a la revista de l’Acadèmia de Ciències dels EUA conclou que podem relacionar les dues dades i que és possible predir la forma de la cara a partir de l’ADN.

Notícies relacionades

L’article el publiquen investigadors de l’empresa Human Longevity, amb seus a Califòrnia i Singapur, i de l’Institut de Craig Venter, que ha estat sovint a l’inici de descobriments polèmics. Han seqüenciat el genoma sencer d’unes 1.000 persones de diferents orígens ètnics, han analitzat algunes característiques seves com la forma de la cara, la veu i el pes, i han buscat les correlacions entre les variacions observades en el genoma amb aquestes característiques individuals. Els resultats els permeten desenvolupar un programa per predir com és un individu segons les variants del seu ADN. Han arribat a la conclusió que la forma de la cara es prediu bastant bé el 74% de les vegades, però la veu o el pes no gaire, potser perquè depenen més de l’estil de vida.

Els resultats publicats han sigut discutits per científics que pensen que el poder predictiu és molt baix. Els autors afirmen que el que publiquen només és el principi, i que predir la cara dels individus a partir de l’estructura del genoma, cada vegada més fàcil d’aconseguir, sembla estar a l’abast. Tots coincideixen que el resultat planteja qüestions de tota mena. Si podem deduir la cara, que està en els nostres documents d’identitat, a partir de l’ADN voldria dir que és difícil que les mostres d’ADN siguin anònimes. Això pot ser interessant per a una investigació policial, però és un pas més per privar-nos de la nostra intimitat. La cara és el reflex de l’ànima, diu el proverbi. Podria ser que més aviat fos un reflex del nostre ADN.

Temes:

Genètica