Resurrecció

Investigadors han seqüenciat el genoma d'una planta que reviu després de llargs períodes sense aigua

800px-xerophyta retinervis02

800px-xerophyta retinervis02

1
Es llegeix en minuts
PERE PUIGDOMÈNECH / BARCELONA

El Dilluns de Pasqua és una data apropiada per parlar de resurrecció i genomes. No tenim proves que hi hagi animals que es morin i tornin a la vida, però una cosa molt semblant passa en algunes plantes. Hi ha espècies que quan hi ha una mancança prolongada d’aigua s’assequen fins que semblen mortes i reviuen quan tornen a disposar d’aigua. Acaba d’aparèixer el genoma d’una d’aquestes plantes. És una forma de celebrar els dies de Pasqua.

No és fàcil per a les plantes adaptar-se a condicions extremes. En zones desèrtiques, algunes arriben a perdre fins al 95% de la seva aigua corporal i el seu aspecte és el d’una planta gairebé morta i seca però, quan se les rega, es recuperen en poques hores. Per això es diuen plantes de la resurrecció. Se n’han descrit més de 100 de diferents famílies.

Notícies relacionades

L’interès per aquestes plantes el demostra el fet que grups dels Països Baixos acaben de publicar el tercer dels genomes de plantes de la resurrecció a la revista 'Nature Plants'. És el d’una espècie sud-africana ('Xerophyta viscosa') i el treball té interès perquè fa una anàlisi detallada dels mecanismes que fan servir per sobreviure a la dessecació. És, a més, una espècie relacionada amb els cereals, dels quals ens interessaria molt poder tenir-ne varietats resistents a la sequera, sobretot en relació amb el canvi climàtic. Els seus autors han trobat famílies de gens que hi intervenen per detenir funcions com la fotosíntesi i preparar les cèl·lules per resistir amb una absència pràcticament total d’aigua.

Les plantes no tenen sistemes per controlar la seva temperatura corporal i no poden fugir o refugiar-se quan necessiten aigua o algun nutrient. Tenen poca cosa més que els seus gens i aquests els usen quan els grans s’assequen per passar l’hivern o també per resistir períodes prolongats sense aigua. Com germinen les grans plantes a la primavera o com reviuen quan es reguen, encara que semblin molt mortes, són els millors exemples que tenim de resurrecció.

Temes:

Genètica