SEGURETAT VIÀRIA

¿Com s'ha d'avançar un ciclista a la carretera? ¿Per quina zona de la calçada han de circular les bicicletes?

Com avançar un ciclista / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts

Com he d'avançar un ciclista que tinc al davant a la carretera i en quin moment puc fer la maniobra són, gairebé segur, alguns dels dubtes que tot conductor ha tingut en algun moment. El desconeixement i l'incompliment d'aquestes normes fan de les bicicletes un vehicle extremadament vulnerable a la carretera. Però els ciclistes també tenen obligacions quan circulen per les vies.

El cas d'una conductora èbria que va atropellar sis ciclistes a Riudoms i el de tres ciclistes morts atropellats a Oliva (València) són només dos dels accidents que mostren la vulnerabilitat d'aquests vehicles. La mort, fa pocs dies, del ciclista italià Michele ScarponiMichele Scarponi, atropellat per una furgoneta mentre s'entrenava, i l'atropellament de Nicky Hayden, campió de MotoGP el 2006, que es debat entre la vida i la mort, fan patents els perills a què s'enfronten els que decideixen pedalejar enmig dels vehicles en circulació.

Un dels moments crítics entre els vehicles a motor i els ciclistes és quan els conductors es troben bicicletes en el seu trajecte i decideixen avançar-les.

Les normes que s'han de seguir estrictament en un avançament són:

Adequar la velocitat del vehicle per assegurar-se de no atropellar la bicicleta.

Mantenir una distància de separació frontal que eviti atropellar el ciclista.

Una vegada assegurades les dues normes anteriors, es podrà fer l'avançament quan es produexin tres condicions més:

- Tenir la seguretat que hi ha bona visibilitat.

- Comprovar que no hi ha cap risc de trobar-nos amb un altre vehicle que circula de cara pel carril contrari.

- Assegurar-se que hi ha prou espai a la nostra esquerra per guardar la distància lateral d'1,5 metres del ciclista que avancem.

Si es compleixen totes les circumstàncies anteriors, per poder fer la maniobra està permès:

Travessar una línia contínua i ocupar una part o tot el carril contrari de la via.

- Avançar un ciclista encara que en aquell mateix moment en vingui un altre de cara.

Notícies relacionades

S'ha de remarcar que està prohibit avançar un altre vehicle de motor si pel carril contrari estan circulant de cara ciclistes, encara que ho facin pel voral.

Igual que els vehicles motoritzats, els ciclistes també tenen una obligació fonamental per a la seva seguretat: estan obligats a circular com més a la dreta puguin de la calçada, fins i tot pel voral si n'hi ha, si és transitable i suficient o bé ocupant una part imprescindible de la via.