NORMATIVA REFORMADA

Colau proposa un retoc de l'ordenança cívica

El projecte del govern rebaixa l'import de les multes, impagades en un 70%

La norma, que s'ha de pactar amb l'oposició, incorpora la penalització de l'assetjament sexual

jjubierre39440503 barcelona    24 07 2017       barcelona   ni os  con la pelo171027125552

jjubierre39440503 barcelona 24 07 2017 barcelona ni os con la pelo171027125552

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau es disposa a iniciar un diàleg amb l’oposició, que serà complex, amb la finalitat de negociar el projecte de revisió de l’anomenada ordenança del civisme, que l’actual equip de govern prefereix definir com a ordenança de convivència. En campanya electoral, l’alcaldessa anunciava la derogació de la norma, per considerar que atacava els més febles de la societat.

Una vegada transcorreguts dos anys, el pla consisteix a revisar l’ordenança actual i retocar-la. No es tracta de cap revolució, sinó més aviat d’intentar adapatar-la més a la realitat i procurar que no s’acarnissi en els barcelonins més vulnerables. La junta de govern del consistori va aprovar el projecte dijous. La previsió és que sigui aprovada pel plenari municipal abans de l’estiu i que entri en vigor mig any després, la tardor del 2018.

10.000 sancions a l'any

Segons relata el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, l’aplicació de l’ordenança cívica actual genera al voltant de 10.000 sancions a l’any. Mirant enrere, el saldo és clar: pràcticament un 70% de les multes acaben impagades.

D’això, el govern n’ha extret un parell de conviccions: que s’ha de rebaixar l’import de les penalitzacions i que s’ha d’excloure del càstig la població que incorre en actuacions vetades pel fet de patir exclusió social. Dit en concret: dormir al carrer segueix estant prohibit, però un sensesostre no serà sancionat per això (de fet això ja passa ara), sinó que rebrà l’atenció dels serveis socials. Ja no està prohibit rentar-se en una font (es dona per fet que qui ho fa no en té cap més opció) però se sancionarà tot aquell que es renti amb sabó en una font, per l’ordenança mediambiental.

En general, les sancions lleus estaran per sota dels 500 euros, les greus per sota de 1.000 i les molt greus per sota de 2.000. En l’ordenança actual es preveuen multes de fins a 3.000 euros. El consistori es proposa incrementar les mesures alternatives i perseguir el diàleg abans d’imposar multes, sobretot, en els casos en què es tramita un expedient sancionador que gairebé amb tota seguretat no arribarà a traduir-se en el cobrament de la multa.

Un altre factor que marca la nova ordenança és el de l’aplicació de la llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, la llei mordassa, que per ser una norma superior determina alguns dels punts de l’ordenança de convivència, com un increment en les sancions per soroll i el consum d’alcohol on està prohibit. En el cas de la prostitució, el govern va anunciar temps enrere que volia eliminar les sancions a les prostitutes, com així recull el projecte. No obstant, el client i qui promocioni la prostitució sí que poden ser sancionats, per la regulació de la llei mordassa.

El sexe al carrer, fins ara prohibit només si era retribuït, queda vetat sigui o no de pagament, sempre que tingui lloc en llocs pròxims a espais en els quals hi ha menors i, en general, en emplaçaments «perceptibles», en paraules d’Asens. La venda ambulant, que ha generat la meitat de totes les multes en els últims anys, segueix aparellada a una sanció prevista de fins a 500 euros. Fins ara, ha resultat molt difícil notificar les sancions als manters i, per tant, cobrar-les.

Assetjament i acampades

Notícies relacionades

La nova ordenança també elimina la prohibició de la mendicitat coactiva i el càstig per jugar a pilota –ara es castiga el joc amb instruments que puguin posar en risc les persones– i incorpora un tipus innovador. Es preveuen sancions per assetjament a l’espai públic: l’assetjament sexual, tocaments no desitjats, acorralaments i persecucions, i l’assetjament a menors. Els dos supòsits es castiguen, com a falta molt greu, amb sancions de 1.500 a 2.000 euros. La mesura suposa permetre que la víctima de situacions d’aquesta mena pugui recórrer a la via administrativa a més  a més de la penal. En el front de la protesta política, penjar cartells, utilitzar pancartes i acampar sense demanar permís està prohibit, però no se sancionarà, segons precisa Asens.

Les rutes de la borratxera entre diferents locals, que ja estaven prohibides a Ciutat Vella, queden vetades a tota la ciutat. Orinar, defecar i escopir està castigat amb una multa de 50 a 300 euros, tot i que si es fa en espais concorreguts o en els quals hi hagi menors, pot ser de 300 a 500 euros. Sobre això, Asens va anunciar que a més a més d’obrir els serveis dels equipaments municipals a la ciutadania, el consistori planeja ubicar 100 urinaris mòbils més a la ciutat.