"Els veïns estan acollonits"

Els afectats denuncien que els traficants es passegen per la via pública "com si res"

Expliquen que cada nit hi ha baralles i crits al carrer de Cardona, on hi ha un dels pisos ocupats

jjubierre39864984 barcelona 30 08 2017 cacerolada manifestacion de todos los v170830125830 / ALVARO MONGE

jjubierre39864984 barcelona 30 08 2017 cacerolada manifestacion de todos los v170830125830
jjubierre39864983 barcelona 30 08 2017 cacerolada manifestacion de todos los v170830125754

/

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

"¿Por de donar la cara? Jo no. Saben de sobres qui fa les cassolades, ens han vist un munt de vegades". Ho diu Alba Tor, una jove de 32 anys que viu al carrer de Cardona. "Però els veïns estan acollonits", matisa. I és que encara que ella no té cap inconvenient a parlar, reconeix que la por segueix imperant entre molts dels habitants del Raval que cada nit participen en les cassolades contra els narcopisos.

Davant de la vivenda de l'Alba hi ha un baix ocupat per a la venda il·legal de droga. És el número 5 de Cardona. Ella el mostra des del balcó del seu dormitori i, mentre parla, un home està tranquil·lament assegut al carrer, a les portes del local. "És la manera que tenen de normalitzar la situació. Estan al carrer com si res", explica aquesta jove que va participar en la cassolada que va arrencar al carrer de Sant Gil i va visitar el d'En Roig aquest dimarts.

Baralles i cops de matinada

Fins fa un mes al seu edifici, el número 8, estava també ocupat el primer pis, però els veïns van aconseguir fer-los fora. "Cada nit hi ha baralles de matinada, crits, gent picant les persianes perquè els obrin", prossegueix aquesta jove. Per als drogodependents, aquests narcopisos que impedeixen el descans i la tranquil·litat del veïnat són una manera fàcil i ràpida d'aconseguir droga, ja que funcionen les 24 hores del dia els set dies de la setmana.

L'Alba fa cinc anys que viu al seu pis del carrer de Cardona i sis mesos enrere van començar els problemes. "No són només les baralles, sinó també la gent que es punxa al carrer a les deu de la nit", prossegueix. Es tracta d'un problema de seguretat i de salubritat. Xeringues a la via pública, heroïnòmans col·locats fins a les celles i defecant. I passa al centre de Barcelona, visible per a qualsevol que vulgui fer-hi un volt.

Proliferació

L'Ajuntament de Barcelona assegura que ha incrementat el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana a la zona del barri afectada per la problemàtica. Aquest diari ha intentat posar-se en contacte amb els Mossos d'Esquadra, però no ha obtingut resposta. Ells són els que tenen potestat per entrar als pisos ocupats, però el jutge ha de dictar abans una ordre judicial. Els veïns consideren insuficients els passos fets fins ara per les dues administracions.

Antoni Salas, veí del carrer de la Riereta, on hi ha tres narcopisos, reconeix que els últims mesos "s'han fet coses". Els Mossos han realitzat tres intervencions: una als carrers de Picalquers-Carretes, una altra al d'En Roig i una última a Sant Gil-Cardona. "Però el ritme d'aparició dels nous punts és més ràpid que el ritme de tancament".

"I no es pot entendre com a Riereta hi ha dos baixos ocupats, el 3 i el 5, des de fa més d'un any -lamenta Salas-. Diuen que les investigacions oficials triguen setmanes i mesos. Nosaltres anem camí que siguin anys". La distribució de narcopisos al barri apareix recollida en un mapa dissenyat per l'associació Acció Raval.

"Por" dels narcos

La Júlia, de 62 anys, viu al carrer de les Carretes i hi ha un narcopis just davant de casa seva també des de fa un any. Com l'Alba, certifica la "por" que els veïns tenen davant aquesta situació a la qual ja no saben com fer-hi front. Això sí, ella està convençuda que aquesta problemàtica té com a fi últim expulsar-la del barri.

Notícies relacionades

"Volen fer-nos fora perquè això és el centre de Barcelona. La Barceloneta està plena i el Gòtic igual. Només queda el Raval, que sempre ha sigut el barri més pobre de la zona", denuncia. A aquesta dona l'han amenaçat els traficants, però assegura que no li fan por.

El Raval és el barri de Ciutat Vella amb més narcopisos. Alguns són fins i tot de propietat municipal. Altres pertanyen a bancs i, en aquest sentit, resulta clau la mobilització contra els pisos buits. Quan un pis ocupat pertany a una entitat bancària, l'ajuntament sol tenir grans dificultats per trobar resposta o actuar de manera immediata.

Temes:

Okupes Drogues