DANY mediambiental

Desenes de persones recullen burilles a la Barceloneta

Amb aquest acte reivindicatiu els seus impulsors pretenen recollir-ne un milió i implicar-hi l'ajuntament

zentauroepp39404563 pla general de la muntanya de burilles i ampolles plenes de 170722155429

zentauroepp39404563 pla general de la muntanya de burilles i ampolles plenes de 170722155429 / Emma Pons

2
Es llegeix en minuts

La idea és conscienciar, però no que quedi en això i prou. Volen anar més enllà i que l’Ajuntament de Barcelona faci alguna cosa respecte a aquesta qüestió. No suporten veure tantes burilles a terra, tot i la instal·lació ja fa uns anys de cendrers al costat de moltes papereres i al fet, ignorat per la majoria i poc aplicat, que hi ha una ordenança que prohibeix tirar els cigarrets a terra. El motiu no és per una qüestió d’imatge i de brutícia, tot i que això també, és principalment pel mal al medi ambient. Per això, desenes de persones es van proposar ahir recollir un milió de burilles en el marc d’una iniciativa que va arrencar amb 20.000 de recollides, equivalent a vuit garrafes de cinc litres.

Segons va explicar el fundador del Moviment No Més Burilles a Terra, Miquel Garau, aquesta jornada volia donar visibilitat al problema i fer una crida al consistori barceloní perquè prengui mesures. El fundador va assegurar que esperava una participació mínima de 200 persones per portar a terme el que va denominar com a «pelegrinatge» des de les cases dels ciutadans cap a la platja de la Barceloneta, mentre recollien burilles pels carrers de la capital catalana.

La idea era que la iniciativa ajudi a erradicar la percepció que tirar una burilla a la sorra no perjudica l’estat de la platja. Dades per als que encara dubtin del mal que ocasionen: n’hi ha prou amb un sol filtre de cigarret per contaminar tres litres d’aigua de mar. A més, tenen substàncies tòxiques que, a l’entrar en contacte amb l’aigua salada, triguen entre cinc i 20 anys a desaparèixer de manera natural.  

"Barcelona és un cendrer"

Aquesta activitat va buscar conscienciar els habitants que Barcelona és un cendrer, per la qual cosa es va proposar recollir un milió de burilles i crear «la gran muntanya de la vergonya» per poder denunciar aquesta situació davant l’ajuntament.

Es tracta d’una acció visual per sensibilitzar «i que la gent vegi la quantitat de brutícia que s’acumula a la ciutat», segons va indicar Garau, que també va explicar que la iniciativa serveix per reunir les persones preocupades i demanar resposta institucional.

Mesures concretes

En concret, van demanar que es faci una campanya municipal que alerti del perjudici mediambiental que suposa tirar burilles a terra i que es prenguin mesures com començar a multar a qui ho faci a partir d’una data concreta.

Notícies relacionades

A més, el fundador del moviment, que té 13.000 seguidors a la seva pàgina de Facebook, va recordar que ja hi ha una ordenança que estableix una multa de 94 euros a qui llenci burilles, encara que va destacar que ni s’aplica ni els fumadors estan previnguts que poden ser sancionats.

Per aquesta raó, Garau va anunciar que el 23 de setembre, el Dia Internacional de les Burilles, s’organitzaran més activitats i es parlarà amb el consistori per començar a prendre mesures en aquest sentit.