Colau iguala el sou de les professores de les guarderies municipalitzades amb el de la resta

Podran optar a convertir-se en interines i veuran millorat el seu salari fins a un 100% amb efecte l'1 d'abril

El consistori ha negociat un acord especial amb els sindicats abans de pactar el conveni de personal

zentauroepp36534817 bressol caspolino170330192054

zentauroepp36534817 bressol caspolino170330192054

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

No ha sigut fàcil aconseguir-ho, però hi ha hagut final feliç per a les professores de les guarderies que Barcelona en Comú va tornar de la gestió pública indirecta, en mans d'un privat, a la pública directa: a finals d'aquest mes cobraran per fi com la resta.

Quan Ada Colau va arribar a l'alcaldia de Barcelona, va anunciar que eren temps de municipalització, d'apostar pel servei públic sense intermediaris. En el cas de les guarderies va actuar en conseqüència: va aturar el pas previst a la gestió indirecta de dues d'elles i en va tornar tres més ja en funcionament a la gestió directa, la Caspolino i l'Enxaneta, a Gràcia, i Els Patufets de Navas, a Sant Andreu, que, en temps de CiU, van ser creades mitjançant el sistema de gestió indirecta. Una decisió que el llavors equip de govern va justificar per poder fitxar professors eludint els límits de la 'llei Montoro'.

ACOMIADAMENT EVITAT

La gestió indirecta suposava millors condicions per als pares pel que fa a horari i calendari, així com salaris per a l'equip docent significativament inferiors als de les guarderies públiques convencionals. El canvi de sistema no va ser senzill, perquè en principi implicava l'acomiadament de les 28 professores dels tres centres, que havien sigut contractades per les empreses que assumien la gestió indirecta.

Tocava recórrer a la borsa de professionals que esperen torn. Però el consistori va fer primer un pas: va mantenir la plantilla, amb horari i calendari adequat a la gestió pública directa, però amb el salari que tenien abans. Més o menys la meitat del que cobraven els seus col·legues de la pública.

La negociació ha sigut llarga i complexa, i aquest dissabte 1 d'abril el procés s'ha acabat i ja té efecte l'acord aconseguit amb els sindicats perquè les 28 professores passin a ser personal laboral: quan ho demanin es convertiran en interines.

Notícies relacionades

A partir d'aquest 1 d'abril, les professores cobraran com les de la xarxa pública. Ja tenien el seu mateix horari i calendari: 15 dies menys de curs que quan treballaven sota el sistema de gestió indirecta, a més de dies amb horari reduït que abans no tenien. Quedava la bretxa salarial. Amb dades del desembre passat, les professores de la gestió directa cobraven 1.845 euros per 15 pagues, davant els 923 euros per 14 de les que provenien de les tres guarderies de gestió indirecta.

LA NEGOCIACIÓ

La negociació ha topat amb l'obstacle que estava -i està- per tancar el conveni del consistori sobre el personal municipal, fet que impedia solucionar abans el cas de les guarderies. Però els sindicats van acceptar arribar a un acord sobre aquests casos. El procés, dirigit des del consistori per la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i el regidor de Presidència, Eloi Badia, elimina incerteses: les treballadores estaven fent menys hores que en l'etapa anterior, però no era clar si aquestes quedarien pendents. Ara, quan es converteixin en interines, tindran l'opció de convertir-se en funcionàries quan hi hagi oposicions.