JUDICI VIST PER A SENTÈNCIA

El matrimoni desnonat del Clot: "A més de perdre-ho tot, no mereixem aquest càstig"

La Generalitat no retira l'acusació, però rebaixa la petició a la de la fiscalia

L'acusació pública demana una multa de 240 euros per a la parella i presó per als altres tres acusats

zentauroepp36630107 barcelona  15 12 2016 eliseo loy  y ver nica lok    matrimon161215112343

zentauroepp36630107 barcelona 15 12 2016 eliseo loy y ver nica lok matrimon161215112343 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Verónica Loká i Eliseo Loyé van ser ahir els últims a prendre la paraula en el judici. Una vista que els ha fet seure dos dies al banc dels acusats per haver intentat evitar ser desnonats; cosa que no van aconseguir. Un gran desplegament policial de més de 10 hores, cosa molt poc habitual per desallotjar una família, va executar l’ordre de llançament aquell 25 de juliol del 2011 i, tot i la resistència, la família Loyé, amb un fill de 12 anys testimoni de l’espectacular dispositiu, va abandonar la casa on havia viscut 26 anys.

«A més de perdre-ho tot; no mereixem aquest càstig. Som gent de bé», va concloure Loyé. «Són cinc anys de calvari. Ja està bé. No som delinqüents ni terroristes. Estic destrossada. Els meus fills estan destrossats. No hi ha dret que ens tinguin asseguts aquí. Ni a nosaltres ni a aquestes tres persones per intentar ajudar-nos», va afegir Loká just abans que la magistrada donés el judici vist per a sentència.

Finalment, la Generalitat no va retirar els càrrecs ni contra el matrimoni ni contra els altres tres acusats, però va rebaixar la petició de pena per als primers adherint-se a la de la fiscalia: és a dir, una multa de 240 euros per a la parella i dos anys de presó per als altres tres acusats. Fins ahir mateix, la Generalitat també sol·licitava dos anys de presó per a aquests desnonats.

VÍDEO D’UNA AGRESSIÓ

Verónica Loká i Eliseo Loyé tenien un contracte de renda antiga, que el propietari volia apujar-los fins a 550 euros, i ells s’hivan negar. Van anar a judici i van guanyar, però la propietat va presentar un recurs a l’Audiència de Barcelona i aquesta vegada el va guanyar, i això va donar pas a l’ordre de desnonament executada pels Mossos d’Esquadra en un gran operatiu policial. «Fa 10 anys que estem amb això del pis. Cinc barallant-nos amb el propietari pel contracte i cinc esperant el judici pel desnonament», va declarar esgotada Loyé.

Durant la segona sessió del judici celebrada ahir, la defensa va mostrar un vídeo en què es veu com un dels acusats a qui es demana dos anys de presó és agredit pels Mossos. Va ser després del seu visionat que l’advocat de la Generalitat va confirmar la rebaixa de la sol·licitud de penes, que havia avançat dimecres el regidor Joquim Forn.

Notícies relacionades

Laia Serra, advocada del matrimoni, va lamentar que s’hagués obligat Loká i Loyé a reviure un fet tan traumàtic com el d’aquell 25 de juliol al costat del seu fill de 12 anys i en va demanar l’absolució, i la de la resta dels acusats.

El nen de 12 anys, la presència del qual a la casa durant l’assalt policial ha sigut una altra de les claus del judici, va aparèixer dimecres i ho va tornar a fer ahir en la declaració d’un dels testimonis de la sessió: «Recordo que, al veure que ja havien d’abandonar la vivenda, va demanar a la policia que el deixessin entrar a la seva habitació a agafar els deures de l’estiu».