On Catalunya

PLATJA DE LLEVANT

Barcelona estrena la platja per a gossos amb escassa afluència d'usuaris i mascotes

El sorral reservat a gossos és un rectangle delimitat d'uns 1.200 metres quadrats al costat del Fòrum, al costat de l'espigó

 

  / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
ADRIÀ PALACÍN / BARCELONA

Dia feliç per als gossos, però sobretot per als seus amos, que des d’ara poden portar les seves mascotes a un espai habilitat per a aquestes a la platja de Llevant de Barcelona. Ahir al matí es va inaugurar el primer tram de platja obert als gossos al litoral barceloní, un rectangle d’uns 1.200 metres quadrats al costat de l’espigó i acotat per un tancament perimetral de fusta. Al llarg del matí, l’afluència de banyistes amb gossos va ser més aviat poca. Només un màxim de 15 persones es van animar a estrenar aquest racó de platja, situat al barri de Sant Martí, just al costat del Fòrum. Malgrat les reduïdes dimensions de l’espai, ahir, de moment, se’ls va quedar gran.

A la Mireia i el Rubén, que hi van anar amb el seu gos Cuqui, els sembla raonable que els gossos no puguin campar al seu aire en qualsevol platja. «És molt molest estar estirat i que et passi un gos per sobre i et tiri sorra», reconeixia la Mireia. Però el Rubén, el seu company, sostenia que tot depèn de l’educació que s’hagi donat a l’animal. «Els problemes comencen quan el gos està descontrolat pel seu amo», aclaria. El Cuqui, com les altres mascotes congregades ahir, corria per la sorra, entrava i sortia de l’aigua sense descans. Els gossos jugaven entre ells i els seus propietaris semblaven relaxats.    

Per la majoria d’usuaris, la iniciativa és molt positiva, tot i que per a alguns arriba tard. Yoeri és estranger però resident a Barcelona. Va anar ahir a aquest racó del litoral amb el seu gos Tim. «Estem a 19 de juliol i l’estiu passa molt ràpid», es lamentava. Per la Laura i l’Anna, la idea d’habilitar un espai així era molt necessària, però consideren que el recinte és petit. «Diumenge aquí no s’hi cabrà», sostenia l’Anna. Altres, com el Fausto, se sentien literalment «estafats» després de veure les dimensions de la zona: «Hi ha pipicans més grans».

BANYISTES I VEÏNS

Recolzats a les tanques de fusta que delimiten l’espai hi havia alguns curiosos observant aquest 'chiquipark' de gossos. Dos dels animals que jugaven dins de l’espai habilitat van travessar a la zona de banyistes lliure de mascotes per la part més pròxima a l’aigua, on encara no hi havia tanca. Això va molestar veïns com la Paquita, que descansava a l’altra banda de la sorra. «¿Veus? Això és el que passa, que es colen pel costat que tenen prohibit», protestava indignada, assenyalant l’orina que acabava de deixar un dels gossos a la tanca de fusta on estava recolzat el seu marit.

Probablement, els amos de l’animal no s’havien adonat de l’espai que l’ajuntament ha habilitat perquè els gossos facin les seves necessitats fisiològiques, al fons del recinte. Com va informar el consistori, amb l’objectiu de garantir la higiene, la platja canina tindrà un tractament específic de neteja manual, al matí i a la tarda, i a la nit es completarà la intervenció amb un tractor.

Per la Dolores, resulta «indignant» que l’ajuntament hagi decidit invertir en un espai per a gossos. «Encara no tenim rampes especials per a carrets o cadires de rodes a la sorra i els gossos ja tenen la seva pròpia platja», es queixava. Segons l’Álvaro, veí de Sant Martí, es tracta d’una gran mesura municipal. «No només els humans tenim dret a disfrutar del mar», comentava.

FALTA DE CONTROL

Notícies relacionades

Tot i que l’ajuntament va determinar que el recinte només seria apte per a gossos censats, el cert és que durant el dia inaugural no hi va haver cap control sobre els animals ni es va demanar la documentació als seus amos. Un dels treballadors de l’empresa Endavant, encarregada de gestionar les gosseres municipals, va estar diverses hores controlant el comportament el primer dia de funcionament d’aquest espai de platja. Ell mateix va admetre que la revisió de la documentació és una feina que pertany a la Guàrdia Urbana, absent durant tot el matí d’ahir. Aquest treballador també va alertar de la presència al lloc d’un gos identificat com a potencialment perillós, sense lligar i sense morrió. «Això passa a tot arreu. En el fons, aquest és un espai públic més on s’incompleixen normes constantment», va assegurar.

La platja canina forma part d’una prova de l’ajuntament per al que queda d’estiu, a l’espera de redreçar el projecte el 2017. El consistori insisteix que aquest serà l’únic tram per a gossos de moment. A la resta del litoral segueixen vetats en temporada de bany (de l’1 de juny a l’últim diumenge de setembre, i els caps de setmana d’abril a octubre), excepte si són gossos d’assistència.

Temes:

Gossos Platges