LES CLAUS DE L'ESTRENA BLAUGRANA

El Barça recupera les essències contra el Juventus

El retorn de Messi a la banda i la pressió alta distingeixen l'estrena de Valverde, satisfet per «la implicació» de l'equip en el treball defensiu

jmexposito39399352 football soccer   barcelona training   red bull arena  harri170723223119

jmexposito39399352 football soccer barcelona training red bull arena harri170723223119 / MIKE SEGAR

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Potser es va tractar de l’efervescència del primer dia. O del mono de tornar a jugar un partit de futbol. D’un esperit optimista davant la nova etapa que comença al vell Barça. El mateix, o molt semblant, a l’original. L’equip va recuperar el primer dia dues característiques que remetien a les essències originals de l’última dècada: Messi va tornar a trepitjar amb més freqüència la banda dreta i l’equip es va distingir per la pressió avançada dels millors temps, que li permetia recuperar la pilota en camp contrari.

Ernesto Valverde va veure «moltes coses bones», tot i que potser menys que la majoria dels culers per considerar la bona pinta que va fer el Barça contra el Juventus. L’entrenador analitza amb més severitat i coneixement els seus jugadors, per més que no deixa de recordar que tot just els està coneixent. Però va reconèixer que havia sortit satisfet de l’estadi, tant per la victòria, simbòlica, com per «la implicació» dels futbolistes.

FORTALESA I UNITAT

Aquesta implicació al·ludia, va precisar Valverde, a l’esperit amb què l’equip va pressionar al davant mirant de recuperar aviat la pilota. Es va acostar molt al primer Barça de Pep Guardiola, que corria poc cap endavant per evitar córrer més cap enrere. Gràcies, entre altres raons, a la presència de Dani Alves per la seva agressivitat al centre del camp per cobrir-los l’esquena a Xavi i Messi.

L’argentí va tornar a la banda com temps enrere. En absència dels seus antics companys, va comptar amb Aleix Vidal i Rakitic perquè l’alliberessin parcialment del treball defensiu.  

«La idea de pressionar molt no depèn de la fortalesa que sentim en aquell moment. I si decidim pressionar alt, ho hem de fer tots junts, perquè l’equip es compromet a fer-ho», va explicar. Fins i tot Messi va córrer cap enrere perseguint pilotes. Aquest va ser un altre dels senyals que va cridar més l’atenció de l’estrena de Valverde.

La posició del 10 amb Luis Enrique va acabar sent la d’un mitjapunta centrat que es quedava al davant amb Luis Suárez esperant que la pilota tornés. Neymar feia de quart centrecampista per l’esquerra en la fase defensiva. Contra la Juve, Messi començava i acabava a la dreta. Si quedava desplaçat en la jugada d’atac, era Alcácer qui retrocedia per tapar el costat.

DEL LÍDER A L’APRENENT

«Aquest partit ens serveix de molt», va reconèixer Valverde, alliberat de la inquietud per veure quina seria la resposta de l’equip en el seu debut. En particular, de les estrelles. L’entusiasme de Samper, que ha tornat de la seva fallida cessió al Granada, es dona per descomptat, postulant-se com un futur recanvi de Busquets. «Em vull quedar al Barça i aprofitar cada minut que tingui per demostrar que estic preparat», va prometre Samper.

Si Luis Enrique es va proclamar «el líder» del vestidor quan en va assumir les regnes el 2014, Valverde ha adoptat el paper de l’aprenent. Ajudar, aprendre, progressar i millorar són els verbs que utilitza amb més freqüència quan descriu la seva mentalitat per dirigir-se a un vestidor ple de trofeus. I, a sobre, la idea de pressionar després de cada pèrdua exigeix als seus pupils una dosi addicional d’humilitat.

TROBAR MESSI

Notícies relacionades

L’hi va oferir Messi, que va robar quatre pilotes a la primera part. Leo va cobrir una parcel·la més petita del camp del que era habitual. «Ell sap més bé que ningú on situar-se per tenir aquell espai lliure que li permeti rebre la pilota. Moltes vegades juguem per trobar-lo a ell. En principi, el seu punt de partida és la dreta, i hem de trobar unes pautes per estar organitzats».

A Messi el van trobar ahir fent de turista a Manhattan. Amb la seva dona, els seus fills i els Suárez. La família Iniesta va anar a part, com la resta dels jugadors. Valverde es va quedar a l’hotel, al camp de Nova Jersey i a una hora i mitja de la bulliciosa –i grisa i plujosa ahir– Nova York. Relaxant-se després de superar la primera prova. «Aquí ens examinem cada dia», va mussitar.