Tornada a la Huerta de San Vicente

Així és ‘Los hombres de Federico’, el nou llibre d’Ana Bernal-Triviño inspirat en l’obra de García Lorca

La perodista acaba de llançar ‘Los hombres de Federico’, el segon llibre de la seva triología amb Lady Desidia

Així és ‘Los hombres de Federico’, el nou llibre d’Ana Bernal-Triviño inspirat en l’obra de García Lorca

RTVE

3
Es llegeix en minuts
Sergio López Martín
Sergio López Martín

Redactor

Especialista en televisió d'entreteniment, realitys, talents, Eurovisió, Melodifestivalen i música

Ubicada/t a Còrdova

ver +

Ana Bernal-Triviño torna a ser al plató d’‘En el nombre del Rocío’. Després de la repercussió mediàtica que va tenir amb les seves intervencions sobre violència de gènere a ‘Rocío. Contar la verdad para seguir viva’, la periodista serà una de les col·laboradores de l’última entrega de la segona part de la docusèrie en el qual es parlarà del polèmic comportament de la família mediàtica quan Rocío Carrasco es trobava immersa en un autèntic infern.

A part de les seves col·laboracions televisives en aquest i altres programes com ‘La hora de La 1’, Bernal-Triviño està d’actualitat pel llançament de ‘Los hombres de Federico’, el segon llibre de la seva triología de ficció inspirada en l’univers literari de Federico García Lorca. Per a això, torna a fer tàndem amb Vanessa Borrell, més coneguda com a Lady Desidia, una artista amb una sòlida formació acadèmica que s’ha convertit en un referent en la il·lustració actual.

Després de l’èxit de ‘Las mujeres de Federico’, en aquesta ocasió, la periodista i la il·lustradora ens conviden a un viatge en què els seus lectors assistiran al retrobament de les seves poderoses protagonistes, un any després de la reunió que va canviar els seus destins i les va alliberar del tedi i el conformisme tradicionalment escrit per a elles. Però no estaran soles: la galeria de personatges que veurem desfilar s’engrosseix amb l’aparició d’altres dones, com la filla de la Conjuradora, la dona de Leonardo o la mare del Nòvio a ‘Bodas de Sangre’. Tanmateix, aquestes inesperades visites faran saltar una alarma encara més important: la de la tornada dels personatges masculins vinculats a cada una de les seves històries.

‘Los hombres de Lorca’ s’encaminen també a la Huerta de San Vicente i, amb ells, sobrevola una ombra d’incertesa i tragèdia que amenaça aquest camí de transformació personal que els personatges femenins van aconseguir emprendre en el llibre anterior. Les dones de Federico descobriran, en aquest relat, que la lluita no acaba, i que l’eina més poderosa per continuar lluitant per ser qui elles vulguin ser és i serà la sororitat.

Ho faran a través d’un relat governat novament per la profunditat dels seus textos com per les il·lustracions que l’acompanyen i que aconsegueixen com a resultat una nova aproximació a l’obra de Lorca amb una perspectiva de gènere de tremenda actualitat.

Rosita, la Nòvia, Bernarda, Angustias, Adela, Yerma o la Sabatera tenen una cosa molt important per aprendre i, sobretot, molt per ensenyar... i per ensenyar-nos, a través d’aquestes pàgines en les quals remarcaran la força, el coratge, els anhels i desitjos que les caracteritzen.

Ana Bernal-Triviño i Lady Desidia recorden amb aquest nou llibre que tot pot canviar, fins i tot en contra de la història. Que les dones poden ser lliures, que juntes poden aconseguir qualsevol propòsit, i que els homes poden i han d’encaixar en aquest escenari, costi l’aprenentatge que costi.

Una immersió en l’univers lorquià de la mà de dues autores amb un do especial per reproduir l’essència de Federico, amb tota la complexitat, la simbologia i les emocions de la seva eterna obra.

El Madrid de García Lorca, una ruta per commemorar el seu llançament

Notícies relacionades

Amb motiu del llançament del llibre, les autores van acompanyar la premsa i els lectors en un recorregut per alguns dels llocs de la vida de Federico García Lorca a Madrid amb María Belén Cantenys, guia de Rutas Teatrales Madrid.

Granja El Henar (Alcalá 40), l’Ateneo de Madrid, el Teatro Español, Font de Pontejos, el Teatro Eslava i la Librería La Mistral van ser algunes de les parades d’aquesta lorquiana ruta en la qual també va ser present una Margarita Xirgu (actriu i amiga íntima de poeta i dramaturg) interpretada per Tamara Berbés.