Esperada entrevista

Greta Thunberg a ‘Salvados’: «Els polítics em conviden perquè saben que una foto amb mi els beneficia»

L’activista ha parlat de les seves actuacions i ha opinat d’alguns líders mundials

Greta Thunberg a ‘Salvados’: «Els polítics em conviden perquè saben que una foto amb mi els beneficia»

Salvados

2
Es llegeix en minuts
Alejandro Bermúdez

Greta Thunberg ha concedit la seva primera entrevista a la televisió a Gonzo, del programa ‘Salvados’. El format de La Sexta ha aconseguit asseure’s amb l’activista en favor del medi ambient en una entrevista en què s’ha posat en relleu la poca implicació dels líders mundials per frenar el canvi climàtic.

Greta ho ha deixat ben clar en la seva primera intervenció, assegurant que «no ens manifestem perquè no som conscients de l’emergència». Per aquesta raó, ella defensa que en totes les seves intervencions actua «com si fos una emergència, perquè llavors la gent ho veurà. Però la majoria encara no actuen així».

Respecte als polítics, s’ha mostrat indignada perquè diu que tots «saben el que fan, però mentre continuïn sortint-se’n, els serà igual el clima. Hem de fer que no se’n surtin». De fet, l’activista assegura que cap líder mundial l’ha «sorprès positivament. Diuen que els interessa, però em conviden perquè saben que una foto amb mi els beneficia. Accepto veure’ls perquè potser puc fer que canviïn alguna cosa».

En un moment determinat, Gonzo li ha mostrat el discurs d’alguns polítics que l’han criticat obertament com Putin o Trump. Unes declaracions a què ella ha respost amb un somriure: «És divertit que hi hagi polítics que parlin de mi intentant menysprear-me o burlar-se perquè això significa que el que fem és important».

Com que l’entrevista va ser gravada abans de la cimera del clima que es va celebrar fa uns dies, Gonzo ha volgut saber què n’esperava ella. No obstant, Thunberg no ha mostrat gran entusiasme al respecte: «En la cimera del clima diran coses que sobre el paper són simbòliques i queden bé però que en realitat no són gairebé res. Tot i així, mirarem d’aconseguir tot el possible».

Notícies relacionades

La protagonista també ha explicat com va obrir els ulls respecte al canvi climàtic gràcies a un documental que va veure a l’escola: «Em va impactar molt i vaig començar a llegir i investigar més fins a adonar-me’n de la gravetat de la situació que estàvem vivint. Vaig patir una depressió pel canvi climàtic, així que vaig fer el que vaig considerar més útil, l’activisme».

No obstant també hi ha hagut temps per parlar de la polèmica ampliació de l’aeroport del Prat. Al preguntar-li per això, Greta Thunberg ha assegurat que s’han de posar límits: «No s’ha d’impedir que la gent viatgi amb avió o que continuï extraient carbó de les mines, perquè això no és justícia climàtica. Però sí que s’ha de fer d’una forma que no perjudiqui el planeta perquè o tenim una acció climàtica per conservar el treball o al final no tindrem res. El model actual és insostenible».