A ‘Las cosas claras’

Ione Belarra eludeix les preguntes de Jesús Cintora sobre Cuba

La ministra de Podem ha donat una resposta ambigua al presentador

Ione Belarra eludeix les preguntes de Jesús Cintora sobre Cuba

Las cosas claras

2
Es llegeix en minuts

Jesús Cintora ha mostrat en el seu programa, ‘Las cosas claras’, la tensa situació que està vivint el poble cubà en els últims dies. Per aquesta raó, ha volgut comptar en directe amb la ministra d’Unides Podem Ione Belarra.

Abans de començar, Cintora ha donat pas a un vídeo en què es podia sentir l’opinió que Pablo Casado tenia sobre el tema: «Cuba és una dictadura, no passa res. És el mateix que faria qualsevol persona demòcrata que veu que, durant 62 anys, s’empresonen presos polítics, es torturen innocents a les presons i es reprimeixen, amb garrotades als carrers, protestes pacífiques demanant democràcia i llibertat».

Després de l’emissió de la peça en qüestió, Cintora ha volgut preguntar a la ministra: «Senyora Belarra, ¿és Cuba una dictadura?». No obstant, no ha obtingut una resposta clara: «A mi em molesta moltíssim que Pablo Casado miri de fer política nacional amb un problema internacional d’aquest nivell. Al cap de l’oposició li són exactament igual els cubans i les cubanes, per desgràcia. L’únic que vol és atacar el Govern. La seva frase parla per si mateixa. Jo crec que, si realment ens preocupa el poble cubà, el que hem de fer és treballar perquè s’aixequi una vegada per sempre aquest embargament econòmic a un país que ha sigut capaç, amb els seus propis mitjans, amb el seu propi sistema sanitari i científic, de desenvolupar dues vacunes. No obstant, a conseqüència d’aquest bloqueig, no té prou recursos per poder tenir xeringues que permetin inocular les vacunes».

No obstant, la secretària general d’Unides Podem no s’ha quedat aquí, i ha prosseguit amb el seu discurs abans que el presentador pogués reaccionar: «Jo crec que això dona una idea de la situació d’absoluta excepcionalitat en què es troba Cuba i, realment, si al senyor Casado el preocupen les cubanes i els cubans, el que faria és demanar l’aixecament de l’embargament, que és el que està generant una situació absolutament excepcional i límit».

Notícies relacionades

Al considerar que la convidada no havia respost a la seva pregunta, el periodista ha volgut insistir-hi: «Però el sistema, el règim cubà, ¿com el definiria vostè? El sistema polític que tenen ara mateix. Deia el president del Govern que no és una democràcia». No obstant, aquesta insistència no ha donat fruits, ja que la ministra ha tornat a eludir la pregunta: «Mira Jesús, jo crec que la situació de Cuba no es pot entendre, de cap manera, dins dels paràmetres a què estem acostumats a Europa. ¿T’imaginaries qualsevol país que es veiés sotmès sis dècades a un embargament econòmic? Bé, doncs jo crec que, precisament, perquè no es pot avaluar amb els mateixos paràmetres amb què avaluem altres coses».

I sense respondre del tot a la pregunta, la política va continuar: «A més, jo crec que els representants públics ens paguen per ser seriosos i proposar solucions. Aquest és un problema internacional de primer nivell. Fins a 148 països de l’Assemblea General de les Nacions Unides han demanat que s’aixequi l’embargament. Cal treballar perquè s’aixequi l’embargament i permeti generar el clima per portar a terme reformes polítiques i socials, que ningú nega que s’hagin de donar a Cuba». Amb aquest discurs, i sense respondre a les preguntes llançades per Cintora, Belarra ha donat per conclosa la seva intervenció.

Temes:

Ione Belarra