Entrevista YOTELE

Paula Usero (’#Luimelia’): «La Carol i jo vam estar absolutament connectades a l’escriure el nostre capítol»

Xerrem amb la protagonista de la sèrie d’Atresplayer Premium, que aquest diumenge estrena la seva tercera temporada

Paula Usero (’#Luimelia’): «La Carol i jo vam estar absolutament connectades a l’escriure el nostre capítol»
10
Es llegeix en minuts
Sergio López Merillas

Luisita i Amelia estan de tornada a Atresplayer Premium amb la tercera temporada de ‘#Luimelia’, el ‘spin off’ de ‘Amar és para siempre’ que continua captivant el públic més jove amb la història d’amor entre les seves dues protagonistes, interpretades per Paula Usero i Carol Rovira. Els sis nous episodis estaran disponibles a partir d’aquest diumenge, 17 de gener, a la plataforma premium del grup Atresmedia. 

’La vecina indiscreta’ és el títol del primer capítol, que obrirà una trama en la qual Luisita i Amelia espiaran les seves dues veïnes grans per mirar d’esbrinar el tipus de relació que tenen. «Intentaran ajudar-les, perquè en el cas que siguin parella, no hauran pogut tenir les mateixes oportunitats que elles en l’actualitat», avança Paula Usero en una entrevista amb YOTELE

L’actriu que dona vida a Luisita també ens avança detalls de l’últim capítol de la temporada, escrit per ella mateixa juntament amb Carol Rovira. «Estàvem absolutament connectades», afirma la intèrpret, que a més de fer balanç de la febre per ‘#Luimelia’ a Twitter, analitza la cara menys amable de les xarxes socials.

¿Què trobarem de nou a ‘#Luimelia’? Sembla que Amelia i Luisita tindran una nova afició, que és espiar les seves veïnes... 

És una trama que comença al primer capítol i que pràcticament acabarà a l’últim. Aquestes senyores són com un mirall per a Luisita i Amelia. Són dues senyores que viuen juntes i que es cuiden mútuament, no se’n sap res més. Es dedicaran tota la temporada a esbrinar si són parella i fins i tot intentar ajudar-les, perquè en el cas que ho siguin, pensen que no hauran pogut tenir les mateixes oportunitats que elles el 2020. 

A les xarxes ja es parla del possible matrimoni entre les dues protagonistes... ¿Hi haurà casament?

¡Les teories de les xarxes socials són una mica boges! Ara mateix, crec que Luisita i Amelia no estan en aquest punt. En la tercera temporada es posaran en dubte molts tòpics. Un d’ells és precisament aquest, firmar un contracte per a tota la vida. En principi, segons va acabar la segona temporada, no les veig enfocades en el tema del matrimoni. No s’ha de fer gaire cas a aquestes teories perquè hi ha gent que té molt temps lliure (rialles). 

¿I no t’imagines Luisita canviant d’opinió sobre aquest tema?

Per amor es poden fer moltes coses, fins i tot canviar d’opinió si veus que l’altra persona té moltíssima il·lusió. Però no sé... No ho veig (rialles). 

Carol Rovira i tu heu escrit l’últim capítol de la temporada. ¿Com ha sigut l’experiència?

Vam proposar a Borja i a Diana (creadors de la sèrie) que ens deixessin escriure un capítol. Ens van dir que féssim l’últim i ens van passar una escaleta. Al principi, quan ens vam posar a treballar, estàvem una mica perdudes, però després d’escriure cada una la nostra part i posar-les en comú vam dir: ’¡Hòstia, si hem escrit gairebé les mateixes frases!’. Estàvem absolutament connectades. 

Va quedar un capítol molt bonic, a Borja i a Diana els va agradar moltíssim però van haver de reescriure’l per posar-lo en sintonia amb el text. El capítol en realitat l’hem escrit els quatre, però els primers diàlegs van ser nostres i s’han respectat moltes coses. En d’altres van haver de ficar tisora o adaptar-les. 

¿T’han vingut ganes de continuar explorant aquesta faceta?

M’agradaria bastant, però em fa molt respecte. Igual que a mi no m’agrada que algú que no és actriu es posi a interpretar, tret que tingui un talent natural i que no faci falta que estudiï o es formi, tampoc m’agrada ficar-me en la feina dels altres. Això ha sigut una espècie de regal per part de Borja i Diana, per si ens quedàvem en tres temporades i no en fèiem més. Al final és una cosa molt nostra, dels personatges a qui hem donat vida. 

¿Què em pots avançar d’aquest capítol? ¿Com el definiries?

És el més llarg de totes les temporades i això és un detall molt important. Per primera vegada s’ha rodat tot íntegrament a l’exterior. S’ambienta en un pantà increïble de Madrid. Ens vam posar molt pesades, la nostra idea inicial era fer aquest capítol i fer-lo en un pantà. Vam tenir bastantes trobades en les quals ens deien que no seria possible per pressupost, però ens vam posar tretze són tretze perquè volíem fer-ho així. És un lloc idíl·lic, preciós, feia un sol absolutament increïble. Se’m va cremar la clenxa del cabell i tot pel sol. És com si fos una nit de Sant Joan. És un capítol en el qual els personatges reneixen i s’expliquen la veritat. Per primera vegada s’aturen a escoltar-se. 

¿Es tancaran les trames o es van establint les bases de cara a la quarta temporada?

No les tanca per complet, però sí que tanca algunes portes i coses que estan al tinter d’alguns personatges quant a les seves relacions i forma de viure. Per primera vegada, s’explica d’una forma molt tranquil·la.

Paula Usero: «De vegades, les xarxes donen més disgustos que alegries»

Fa dies que algunes persones fan el compte enrere per a l’estrena. ¿Com vius tu la passió que hi ha a les xarxes amb Luimelia?

Abans estava molt connectada i interactuava molt, però des de fa uns mesos he decidit tancar una mica la porta (rialles). Et treu molt temps de vida i de vegades et dona més disgustos que alegries. Es manipula molt la informació i el que es diu, et deixen en un lloc en el qual sembla que ets tu la que no rema a favor del projecte. De vegades cal posar el cartell de ‘no molestar’ en algunes aplicacions. A Twitter és on la gent més interactua i he hagut de posar-me una mica al marge per salut mental.

¿Dius això per alguna mala experiència en concret?

És per un cúmul de tot. No em va agradar gens com es va tractar Borja a les xarxes en la segona temporada, per exemple. No m’agrada tampoc que es comenci a pensar el que potser es pot fer amb la sèrie o que es critiqui sense haver-la vist. Em fa mandra aquest tema. Quan surtin els capítols i es puguin veure, que s’opini. Però mentrestant... Se’ns col·loca en un lloc en el qual no se’ns permet ser lliures.

¿El feedback que reps a les xarxes el trobes també pel carrer? ¿Com encaixes el ser coneguda?

És cert que molta gent ens atura o que ens envia coses. Quan estàvem al plató de ‘Amar es para siempre’, algunes es quedaven fins i tot hores esperant que sortíssim. És una bogeria, molta gent és molt amable i carinyosa. Després hi ha una altra gent que t’atura i que et demana explicacions d’uns comportaments del personatge o d’una cosa que tu hagis dit en una entrevista. Alguns em diuen: «¿Però com serà això? Luisita no és així». I jo dic: «Bé, però jo faig el personatge i sé el que sento com a actriu i com a personatge». Hi ha una mica de tot (rialles). 

¿Quin marge d’evolució creus que pot tenir la sèrie a partir d’ara? ¿Quantes temporades de ‘#Luimelia’ t’imagines?

No en tinc ni idea, però m’encantaria que aquesta sèrie passés a tenir més minuts. És cert que fins ara hem defensat molt la sèrie en aquest format de petites càpsules perquè te’l pots veure en un trajecte de metro, però amb el temps veus el treball i vols que la sèrie cobri més pes, que els personatges puguin explicar més coses. Al final són petites experiències i no dona temps a aprofundir-hi. Ja que estem al màxim amb el projecte, que ha nascut pràcticament entre un grup d’amics, m’agradaria que pogués ser una mica més gran. 

De moment s’ha avançat que hi haurà una quarta temporada amb capítols més llargs... 

En el dia d’avui hi ha confirmada una quarta temporada que serà més llarga i això és fantàstic, però encara ens falta molta informació. No sabem quan serà ni de quin tipus.

¿Hi haurà més cameos de ‘Amar es para siempre’ en aquesta temporada de ‘#Luimelia’?

Hi ha diversos cameos que són bastant graciosos. Un d’ells és molt divertit. Però ja et dic que com tenim tan poc temps, cal comprimir-ho tot molt. 

Si la trama ho requereix, ¿Tornaries a ‘Amar es para siempre’?

Per descomptat, però els va costar tant anar-se’n a Manchester... Van haver de recaptar tots els diners durant mesos per poder anar-se’n, llavors em semblaria estrany que poguessin tornar de sobte. Sobretot ara amb això del virus, que les escenes no poden ser gaire col·lectives. Seria estrany aparèixer i tenir només una trama amb Marcelino i Manolita. Hauria de ser un moment molt important com va poder ser el 16 de desembre, quan es va despenalitzar l’homosexualitat, i elles no van tornar. Em sembla una mica inviable. 

En moltes ocasions, els personatges LGTB, i en concret les lesbianes, tenen un desenllaç tràgic o no se’ls permet ser felices en les sèries de televisió. ¿Com t’imagines el final de ‘#Luimelia’?

Elles han d’acabar bé, i si no s’acaba bé és perquè ve alguna cosa darrere molt millor. Crec que acabarà quan hagi d’acabar, amb elles estables i estimant-se, continuant amb les seves vides i complint els seus objectius. Però han de fer-ho juntes, no pot ser de cap altra manera. 

Un altre dels teus pròxims projectes és ‘La cocinera de Castamar’, que s’estrena aquest trimestre a Atresplayer Premium. ¿Què em pots avançar de la sèrie i del teu personatge?

’La Cocinera de Castamar’ és molt guai. Vam tenir l’oportunitat de veure el primer episodi i ha quedat fantàstic, tinc moltes expectatives amb la resta i moltes ganes de veure la feina, perquè ha sigut un treball superintens. El meu personatge ha treballat a Castamar des que era petita, va haver de marxar del camp per llaurar-se un futur millor. En aquella època, si no vivies sota el sostre d’un ducat o un comtat, tenies els dies comptats. És una sèrie molt interessant perquè no només explica la vida dels rics, sinó que uneix molt més de la història dels pobres. Això és una cosa que s’ha vist en molt poques sèries. 

¿Et quedaries amb una sèrie diària o de ‘prime time’? En les primeres el treball és molt intens... 

En les sèries diàries hi ha molta més feina física. En les de ‘prime time’, si no ets la protagonista o tens una trama molt principal, tens molts dies de descans perquè es grava tot amb més lentitud. En les diàries s’arriba a gravar fins a un capítol i mig al dia, és un treball molt estricte i sacrificat. No sabria amb quin quedar-me perquè ‘Amar’ ha sigut per a mi una escola. Vaig sortir de la closca, vaig fer una sèrie de ‘prime time’ i després ‘Amar’, que és on realment he après. 

Queden uns dies per conèixer els nominats als Premis Goya i el teu nom sona amb força com a millor actriu revelació per ‘La boda de Rosa’... ¿Hi ha nervis?

¡Se m’han posat els cabells de punta! No sé, no vull ni pensar-ho (rialles). 

Prefereixes no tenir cap expectativa...

Clar, perquè pot ser que sí o que no. No vull ni pensar-ho. 

¿Tens més projectes sobre la taula?

De moment esperarem que ens expliquin coses de ‘#Luimelia’. Hi ha més coses que són allà però no estan tancades, llavors prefereixo no explicar-ho per no portar mala sort.

Notícies relacionades

¿I què em pots explicar de Las Hermanitas de la Calidad? Hi ha molt secretisme sobre aquest tema...

¡Per fi podem dir que és un videoclip! És una cosa molt divertida que hem fet tres amics i jo. És un projecte molt personal i del qual espero poder parlar amb tu en un parell de mesos, perquè és una cosa que arribarà amb moltíssima força. M’alegra que em preguntis per això, però de moment ho estem mantenint molt en secret. 

Temes:

Luismelia