Anar al contingut

  La Viquipèdia en català arriba als 400.000 articles

  Dotze anys després del seu naixement, l'enciclopèdia lliure digital en llengua catalana bat el rècord d'usuaris actius

  LAURA PONS / Barcelona

  "Imagina't un món on totgin tingués accés lliure al coneixement humà. Això és el que fem", explica el fundador de Wikipedia, Jimmy Wales. Amb l'objectiu de compartir tota la informació mitjançant el ciberespai, el 16 de març del 2001 va néixer l'enciclopèdia digital lliure en català, i 12 anys després de crear-se ja ha aconseguit 400.000 articles en català i ha marcat el rècord d'usuaris catalans actius.  

  La Viquipèdia va ser la primera a tenir articles després de la comunitat anglesa, encara que membres de l'enciclopèdia asseguren que no va ser gens fàcil posar en marxa el projecte, ja que el nombre de parlants del català és menor que els del castellà o francès. Tot i així, el nombre d'articles publicats per la Viquipèdia la posicionen en el 15è lloc del rànquing i pel que fa a l'índex de qualitat es manté en el número 10 amb articles com 'Història del Metro de Barcelona' o 'Pla Cerdà'.

  Líders a internet

  “Quan sembla que l'enciclopèdia està perdent editors --expliquen col·laboradors de Viquipèdia-- la versió en català va arribar el gener passat a una xifra rècord de redactors: 1.892 persones, de les quals 675 van fer més de 5 edicions i 82 més de 100”. A més, la Viquipèdia va arribar a 27,8 milions de visites al febrer.

  Altres plataformes

  Al llarg d'aquesta dècada, també han nascut altres plataformes com Viccionari, Viquitexts, Vikillibres, Viquinotícies i Viquidietes, “que també s'estan convertint en webs que estan millorant constantment”, afirmen alguns dels seus membres. Els 'viquipedistes' demanen a la societat que "se segueixin implicant i col·laborant" per mantenir "els textos de qualitat en català". 

  0 Comentaris
  cargando