Economia digital

¡Els videojocs són cultura!

A Catalunya hi ha 200 empreses desenvolupadores de videojocs, amb prop de 4.000 professionals i una facturació anual de més de 550 milions d’euros

La indústria ha viscut un creixement del 70% els últims cinc anys

¡Els videojocs són cultura!
3
Es llegeix en minuts

És innegable: els videojocs són un fenomen planetari, un entreteniment de primer ordre per a les masses. Amb els anys s’ha acabat convertint en una de les indústries culturals líders i amb unes perspectives de creixement per sobre de la resta. I és que, si estan ben dissenyats, els videojocs poden convertir-se en experiències totals des d’un punt de vista de consum i de creació artística.

A Catalunya, fins a un 51,5% de la població juga, al mòbil, a l’ordinador o a la tauleta. Tanmateix, en molts àmbits de la societat encara predomina la creença que els videojocs són dolents per a la salut, violents o alienants: no se’ls considera una forma d’art. En aquest sentit, queda molta feina per fer per canviar la seva percepció social i perquè se la consideri una indústria cultural com la resta, generadora d’oportunitats educatives i econòmiques, a més d’una forma d’expressió creativa, artística, gràfica i musical.

Hi ha molts videojocs que no són dolents per a la salut, violents o alienants. Destaquen, per exemple, els anomenats ‘serious games’, una gran eina d’aprenentatge: permeten millorar competències a l’escola o a casa, o fins i tot tractar trastorns i malalties. Estem parlant de vivències totals des d’un punt de vista narratiu, estètic, psicològic i tecnològic, i tot això en un entorn amigable per a criatures i joves. Són un instrument útil i al nostre país no només tenim la sort de poder disfrutar-los, sinó que també els produïm.

Perquè, sí, els videojocs també són indústria a Catalunya. Un sector rellevant de l’economia digital amb una llarga cadena de valor que no deixa d’evolucionar positivament i de manera significativa en els seus principals indicadors. Segons el Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2021, a Catalunya hi ha 200 empreses desenvolupadores de videojocs que ocupen prop de 4.000 professionals i que facturen més de 550 milions d’euros, i aquesta indústria ha crescut un 70% en tan sols cinc anys.

Tant és així que el videojoc fet a Catalunya concentra més del 50% de la indústria de tot l’Estat espanyol, en un cas bastant excepcional de fortalesa per part d’un ecosistema industrial, econòmic i professional. Aquest lideratge té, a més, les seves rèpliques en la formació de professionals. I és que la creació de nou talent per a aquest ecosistema evoluciona encara més ràpid: Catalunya té vuit universitats que imparteixen estudis superiors de videojocs.

I tot això acaba de començar. Perquè, amb la posada en marxa de la nova legislatura, el Departament de Cultura –junt amb nou departaments més del Govern català– s’ha compromès a sistematitzar i consolidar amb el sector les polítiques destinades a enfortir l’ecosistema català del videojoc. Per aquesta raó, s’impulsa el SAGA, el Saló del Gaming en català, que tindrà lloc a l’Hospitalet de Llobregat.

Notícies relacionades

L’any 2019 es va posar en marxa la Taula del Videojoc, l’espai de concentració i treball entre el sector i la Generalitat de Catalunya. Aquest any, la taula ha presentat una bateria de 60 actuacions per accelerar el posicionament social i estratègic del videojoc a Catalunya, un pla d’accions complet que reuneix totes les dimensions d’interès per a l’ecosistema català del videojoc, com la creació de recursos a disposició de les empreses, l’organització de trobades entre els i les professionals del sector, el foment del talent al territori amb programes d’incubació, l’impuls d’un programa de mentories per a la professionalització i la internacionalització, o la millora dels plans d’estudis universitaris i de la formació professional dual i contínua.

El videojoc a Catalunya és present i és futur. És present perquè al nostre país la indústria ja crea productes de qualitat de referència internacional. I és futur perquè tindrà un paper fonamental en l’avenç de les societats. El videojoc és molt més que un joc. ¡Sí, el videojoc és cultura!