¿Per què els espanyols som els únics europeus que utilitzem persianes?

¿Per què els espanyols som els únics europeus que utilitzem persianes?

Helena Lopes | Unsplash

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

No importa a quina edat descobrissis per tu mateix que les persianes, aquest element que no pot faltar en una llar espanyola, és una cosa diferencial d’aquest país respecte a les vivendes d’Europa. Segurament, recordaràs en quin viatge et vas adonar d’aquest fet al veure que a les finestres i portes de les vivendes d’altres nacions faltaven no només persianes sinó, fins i tot, cortines, en molts casos, cosa que les convertia en una mena d’aparadors.

L’explicació de per què els espanyols som de persianes i en altres llocs no ho són la podem buscar que es gaudeix de moltes més hores de sol que en altres països i, a més, la llum és més intensa, però hi ha més raons: hi ha també una explicació cultural.

Notícies relacionades

Es creu que a Espanya va quedar com a pròpia l’herència àrab de viure cap a dins de les cases, amb patis i bonics interiors que es protegien de mirades alienes amb murs i gelosies. D’altra banda, l’ètica catòlica de la qual bevem, amb la seva preocupació pel què diran i per mostrar-nos sempre com persones de conducta irreprotxable, hauria animat a l’adopció d’elements de desconnexió visual amb l’exterior.

Per contra, l’ètica calvinista que va impregnar nombrosos països centreeuropeus propugnava una cosa totalment diferent: mostrar l’interior de les llars era signe de no tenir res a amagar i que qui hi vivia era gent honesta.