Moda

El truc senzill per encongir i escurçar una samarreta sense fer servir la màquina de cosir

El truc senzill per encongir i escurçar una samarreta sense fer servir la màquina de cosir
2
Es llegeix en minuts
Daniel Vascoy

Un tret característic de totes les nostres peces de roba és com ajusten i la forma en què s’adapten. És important que siguin de la nostra talla i respectin la nostra manera de vestir, ja sigui folgada o ajustada. Es tracta d’una tendència de la qual, en algunes combinacions de roba, simplement no ens podem desviar.

I no obstant, pot passar que tinguem al nostre armari una camisa que no ens quedi com voldríem, que ens quedi massa ampla i llarga. Potser perquè va ser el resultat d’un regal equivocat o d’una elecció precipitada. També és possible que l’hàgim comprat conscientment ja fa temps, potser en una època en què estàvem més grassos o vestíem d’una altra forma. Si fins ara no ens l’hem posat i ha quedat dins l’armari, és el moment de treure-la i adaptar-la.

Tallar i cosir

El primer mètode per encongir i escurçar una samarreta massa gran és utilitzar tisores i estris de costura. No obstant, és possible que ens trobem indecisos sobre com procedir i que tinguem dubtes sobre la manera perfecta d’ajustar-la.

Doncs bé, seguint uns passos senzills, serà molt fàcil remodelar la nostra samarreta. Per fer-ho, necessitarem una altra samarreta, amb el model i la mida que siguin adequats per a nosaltres. En primer lloc, fem coincidir aquesta última amb la que volem canviar, col·locada del revés. Fem que les espatlles i les mànigues s’ajustin perfectament. En aquest punt, agafem un guix blanc i dibuixem el contorn del primer punt en el segon. Amb unes tisores adequades per a la confecció, retallem el llarg de les vores marcades. D’aquesta manera, també podem encongir les mànigues si cal.

Un cop que hàgim tallat la roba sobrant, que feia la samarreta ampla i llarga, podem procedir a cosir-la amb una màquina de cosir. Si volem, també ho podem fer amb fil i agulla, anant amb compte de fer puntades regulars i tancar-les. Òbviament, ens mourem per l’interior de la samarreta.

No obstant, també hi ha un altre mètode per qui no tingui els estris adequats, ni grans habilitats de costura. Igual que els texans ajustats es poden fer més amples sense una màquina de cosir, també és possible encongir una samarreta sense.

El que solem considerar errors durant el rentat normal de la roba es pot utilitzar amb aquesta finalitat. Òbviament, al procedir d’aquesta manera, la feina serà menys precisa i més aproximada, però tot i així ens podria ajudar. Podem rentar la camisa a la rentadora amb un cicle de rentat a alta temperatura. També hem d’ajustar el cicle de centrifugat a un número de revolucions alt. La calor i les revolucions dins el tambor han de fer que les fibres s’encongeixin.

Notícies relacionades

Alternativament, també podem procedir a un rentat de mans. Bullim aigua en una olla. Al bullir, submergim la camisa i la deixem en remull durant uns minuts. Això actuarà de la mateixa manera que el rentat calent de la rentadora. En els dos casos, posem la camisa a assecar en horitzontal per evitar que el pes de l’aigua torni a estirar les fibres.

Per descomptat, en el cas de teixits delicats o amb aplics, aquests trucs s’han de descartar perquè arruïnarien la camisa sense rei.