Aquestes són les millors activitats en funció dels teus objectius al gimnàs

Perdre greix, guanyar múscul, tonificar o mantenir-se en forma requereixen d'entrenaments diferents

DiR, amb 19 clubs esportius a Barcelona i un a Sant Cugat, compta amb una oferta variada d'activitats de fitnes i benestar per a cada objectiu

Una sessió de DiR Jambox

Una sessió de DiR Jambox / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

Objectius és un terme molt comú en gran part de les coses que es fan en el dia a dia. Es tenen en el treball, en els estudis, a escala vital i també són fonamentals en l'àmbit esportiu. I, precisament, el primer que cal plantejar-se quan es comença a anar al gimnàs és quin objectiu es té: perdre greix, guanyar múscul, tonificar o mantenir-se en forma. D'això, al final, dependrà el tipus d'entrenament que s'haurà de seguir i també la consecució d'uns objectius concrets.

Els experts recomanen fer esport un mínim de tres dies cada setmana, encara que l'ideal serien 4 o 5 dies amb 2-3 dies de descans. A partir d'aquesta premissa, i combinant-ho sempre amb una alimentació saludable, cal trobar la rutina que s'ajusti millor als objectius que es vulguin aconseguir.

Quins exercicis fer segons l'objectiu?

El més recomanable, sobretot per a evitar errors i frustracions que puguin portar a abandonar la meta, és comptar amb l'assessorament d'una persona experta que pugui guiar en la definició dels objectius i que planifiqui a consciència el tipus d'entrenament. En aquest sentit, també és important triar un gimnàs que ofereixi múltiples opcions d'activitats per a poder triar. A Barcelona, per exemple, DiR és un dels clubs esportius més complets per a perseguir aquests objectius.

Activitats per a perdre pes en el gimnàs

Un dels motius pels quals més acudeixen les persones al gimnàs és, sense cap dubte, perdre pes. Segons la Societat Espanyola de Cirurgia de l'Obesitat, el 36% de la població espanyola té sobrepès i un 17% obesitat. Al costat de la dieta, l'exercici físic és una de les millors maneres de combatre aquesta pandèmia silenciosa. I tenir una rutina ben planificada és essencial.

El primer és trencar mites. Encara que moltes persones creguin que el càrdio és l'única manera de perdre pes, la veritat és que l'entrenament de força també és clau. “S'han de combinar els dos tipus d'entrenament. D'una banda, és necessari fer activitats que augmentin el to muscular i, per l'altre, activitats que generin un consum gran de calories”, expliquen des de DiR, que compta amb 20 clubs esportius a la província de Barcelona. En aquest sentit, i tenint en compte les activitats que tenen en el seu centre, recomanen:

  1. Body Pump i SpinDiR. La primera és una manera de guanyar força i resistència, disminuir el greix corporal i enfortir la musculatura. Amb una barra i uns discos es realitza una seqüència de 10 exercicis al ritme de la música i a la intensitat que es pugui. La segona és l'activitat cardiovascular per excel·lència. Una sessió de 45 minuts sobre una bici ideal per a cremar calories.

  2. DiR Bootcamp. Aquesta activitat de 45 minuts és molt completa. Es tracta d'un entrenament intervàl·lic d'alta intensitat (HIIT) que ajuda a cremar un gran nombre de calories, alternant blocs de tonificació muscular amb blocs de resistència cardiovascular corrent en la cinta.

  3. Zumba i Tonifica’t o GAC. Amb la primera es crema calories al ritme de la música llatina. Una activitat cardiovascular intensa/ moderada que es realitza ballant i seguint la coreografia marcada per l'instructor. Es pot combinar aquesta activitat amb Tonifica’t, que enforteix els principals grups musculars del cos.

Una sessió de Zumba al DiR /

Cedida

Guanyar múscul en el gimnàs

Altre dels objectius més comuns de les persones és guanyar massa muscular. La hipertròfia, el terme tècnic d'aquest objectiu, requereix molta disciplina amb un control exhaustiu de l'alimentació i el descans, a més de molta constància en l'exercici. El següent és entendre que es requereix de temps i molta paciència. “No s'aconsegueix en el curt termini i menys encara si no ets una persona metòdica en els entrenaments, la dieta i els hàbits diaris”, asseguren des de Dir.

En aquest sentit, la millor manera de guanyar múscul és mitjançant l'entrenament de força a la sala de fitness. Per a això és fonamental comptar amb un programa que no obviï cap dels principals grups musculars. Una altra opció que s'ha anat fent lloc en els últims anys és el CrossFit. Al DiR disposen de Box DiR, on realitzar un entrenament que combina exercicis cardiovasculars, cal·listènies i força. Aquest mix d'estils que s'executa amb una intensitat alta és una boníssima manera de guanyar força i massa muscular.

El treball amb peses és fonamental per a augmentar el múscul /

Shutterstock

Activitats per a millorar el to muscular

La tonificació és un altre dels objectius més comuns dels usuaris del gimnàs. Es basa a millorar la força, la resistència i a incrementar el to muscular. A diferència de la Hipertròfia no es busca un gran increment de la massa muscular.

Al DiR recomanen fer activitats com el Bodi Pump, Tonifica’t o GAC per a aconseguir aquest objectiu.

Exercicis per a mantenir-se saludable

En moltes ocasions, l'objectiu és mantenir-se saludable. Ni més ni menys. En aquest sentit, els experts recomanen combinar l'activitat cardiovascular amb la muscular i la mobilitat. Amb això s'aconsegueix mantenir la forma i obtenir els beneficis per a la salut que comporta l'activitat física.

Per aquest motiu, és important que el gimnàs que es triï compti amb varietat d'instal·lacions com en el cas de Dir. Els seus clubs, repartits per tota la Ciutat Comtal, disposen d'un gimnàs complet amb màquines suficients i a l'última, a més d'espais com a piscina, 36 pistes de pàdel, solàrium, etc.

DiR disposa de pistes de pàdel /

Cedida

Des de DiR recomanen combinar aquests tres tipus d'entrenament. Així, per exemple, es podria barrejar SpinDir o el·líptica amb Tonifica’t i Aquatics, i Pilates o estiraments. Aquest mix, en dies diferents seria una bona manera de mantenir-se saludable.