Llei de vivenda

Canvi radical en els lloguers: aquest divendres entra en vigor la nova llei i és il·legal que et cobrin per això

La nova llei de vivenda s’ha publicat en el BOE aquest 25 de maig i comença a funcionar l’endemà

Canvi radical en els lloguers: aquest divendres entra en vigor la nova llei i és il·legal que et cobrin per això
1
Es llegeix en minuts

El PSOE, ERC i EH-Bildu s’acosten a un dels punts cims de la legislatura: l’aprovació de la llei de vivenda després de mesos de negociació. Aquesta norma, una de les més polèmiques dels últims anys, s’ha saldat amb un pacte per fixar el límit del preu del lloguer al 3% revisable al 2025.

A més, també fixa en cinc les vivendes que ha de tenir una persona física o jurídica en propietat per considerar-se gran tenidor.

 cinc les vivendes que ha de tenir una persona El gran canvi que arriba amb la llei de vivenda per a les persones que viuen de lloguer

Qualsevol persona que s’hagi enfrontat a un lloguer sap que hi ha diverses despeses que dificulten molt l’accés a la primera vivenda: d’una banda hi ha la fiança que, segons el tipus de contracte, pot arribar a ascendir a més d’un mes. A més, en moltes ocasions ens trobem que els portals immobiliaris també hi ha una despesa o comissió que, fins ara, l’inquilí havia de pagar a l’agència que gestionava l’operació.

Ara, segons el comunicat pels grups parlamentaris, han assenyalat que «les despeses i honoraris produïts pel lloguer d’un immoble aniran sempre a càrrec del propietari».

Notícies relacionades

Això vol dir que, a partir de l’entrada en vigor de la nova llei, seran els arrendatari o propietaris que hauran de fer front a la tarifa de l’agència que es paga quan es lloga la vivenda. D’aquesta manera «s’acaba amb les abusives despeses i honoraris immobiliaris que impedeixen a moltes persones, especialment als i les joves, accedir a una vivenda pel desemborsament inicial que suposa. El servei immobiliari es presta al propietari, i per tant serà aquest el que hagi d’assumir les despeses que l’esmentat servei generi».

La llei 12/2023 de 24 de maig pel dret a la vivenda es publica en el BOE

Aquest dijous 25 de maig s’ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat la llei 12/2023 de 24 de maig pel dret a la vivenda pel qual a partir del dia 26 serà il·legal que les immobiliàries cobrin cap despesa de gestió a l’inquilí i hauran de repercutir aquestes càrregues en el propietari de la vivenda. A més, les comunitats autònomes tindran la capacitat de regular els lloguers.

Temes:

Vivenda