Consells pràctics

Els trucs casolans per netejar el termos del cafè sense deixar-hi rastres de brutícia

¿Què és l’alcohol isopropílic, el nou aliat en la neteja de la llar?

Els trucs casolans per netejar el termos del cafè sense deixar-hi rastres de brutícia

Pexels / Cotton Bro

3
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

Són moltes les persones que porten un termos ple de cafè, te o qualsevol altra beguda calenta a la feina o a la muntanya. Algunes substàncies, però, fan que els recipients es taquin amb el pas del temps. És el cas del cafè, els tes i les infusions. Aquests recipients també acumulen tosca i calç si no es renten periòdicament. Alguns termos es poden ficar al rentaplats. D’altres no, segons els materials que el componen. A més, uns productes de neteja van millor que d’altres per a aquests estris. De fet, alguns químics poden provocar que perdin l’estanquitat o que perdin la resistència a la calor. Per això, t’ensenyem com pots netejar els termos.

El més habitual és agafar una mica de sabó i rentar-lo amb aigua calenta. Però amb això de vegades no n’hi ha prou perquè els termos es mantinguin nets i, sobretot, en òptimes condicions. Per exemple, els d’acer inoxidable tendeixen a deixar empremtes i marques, i a ratllar-se amb facilitat. Per sort, hi ha uns quants trucs per netejar aquest recipient i deixar-lo com nou.

A base de bicarbonat de sodi i vinagre

La barreja de bicarbonat de sodi i vinagre de vi blanc per netejar en pocs minuts qualsevol termos, sigui de plàstic o d’acer inoxidable. Els passos són els següents: abocar mig got de vinagre (que no sigui de poma) al recipient obert i mitja cullerada sopera de bicarbonat. La combinació d’aquests dos ingredients provocarà una reacció química, que generarà espuma. És una reacció normal, i per tant no ens hem de preocupar: deixa que els ingredients facin la seva feina fins que s’aturi l’espuma. 

Quan ja no hi hagi efervescència, omple l’ampolla amb aigua calenta per treure les taques i distribuir la barreja per tot el termos. No posis el tap en cap cas, ja que la reacció de la barreja comporta molta pressió a l’interior del recipient. Com a pas final, fes servir un drap o un raspall de dents vell per eliminar les taques de les parets i el cul del termos.

Amb suc de llimona

Juntament amb l’alcohol isopropílic, els productes àcids són oli en un llum per netejar els estris, sobretot si són d’acer inoxidable. Per això, les llimones són un bon aliat. A més, amb molt poca quantitat n’hi ha prou per aconseguir uns bons resultats.

Per fer aquest truc s’ha d’ esprémer un parell de llimones i abocar el líquid en el fons del termos. Posteriorment, s’ha d’omplir tota l’ampolla d’aigua calenta, tancar-la bé i agitar la barreja un parell de minuts. Finalment, s’ha d’esbandir el recipient fins que no tingui gust a aquesta fruita.

Gel i sal

El truc casolà del gel i la sal també funciona. A més, és ecològic perquè, a diferència dels productes químics, no perjudiquen l’entorn natural. Per netejar el termos s’ha d’omplir una quarta part de l’ampolla amb trossos de gel triturat o petits glaçons. Després, s’hi han de llançar dues o tres cullerades soperes de sal marina o en escames. La sal fina també serveix, però en aquest cas se n’ha de ficar una cullerada de més.

Posa la tapa, assegura’t que queda ben tancada i agita el pot durant tres minuts. La barreja actuarà com a exfoliant per eliminar les taques sense causar cap mena de ratlla a les parets del termos. Una vegada hagi passat aquest temps s’ha de llençar el líquid i esbandir el termos amb aigua calenta, que és més eficaç que la freda per eliminar les restes de brutícia.