Tendències
Renúncia silenciosa: el fenomen de comprometre’s el mínim amb la feina
Segons diferents enquestes, cada vegada més els empleats advoquen per fer el mínim requerit i estan psicològicament desconnectats del seu entorn laboral

La tendència viral de la renúncia silenciosa s’està refermant en l’entorn laboral de tal manera que fins i tot ha «contagiat» el sector financer, que alguna vegada va ser la indústria amb els treballadors més compromesos.
I és que tot i que les dades són discrepants, el fenomen que els empleats facin el mínim requerit i es mostrin psicològicament desconnectats de la seva feina va cada vegada a més. L’estimació de Gallup a la seva recent enquesta de compromís dels empleats va trobar que un 50% de la força laboral dels EUA es podria considerar una persona que renuncia silenciosament.
En canvi, en una altra enquesta recent a més de 9.000 empleats nord-americans a temps complet o parcial feta per Qualtrics International Inc., una empresa de software i gestió d’experiències, reduïa aquesta proporció a entre el 10% i el 20%.
La discrepància es pot atribuir a l’ambigüitat del terme en si mateix: diferents definicions suggereixen diferents mètodes de mesurament. «Hi ha moltes preguntes obertes sobre com podem mesurar o detectar la renúncia silenciosa», ha explicat Ben Granger, psicòleg en cap sobre lloc de treball de Qualtrics.
«La seva naturalesa silenciosa fa que sigui naturalment més difícil de mesurar i és precisament per això que els líders organitzacionals estan tan preocupats per això», ha indicat Granger.
Crisi, pandèmia i geopolítica, motius per treballar menys
Segons l’enquesta de Qualtrics, la proporció de treballadors que han indicat que és «molt probable» o «extremadament probable» que facin tot el possible per fer una bona feina per a la seva empresa ha disminuït en general des de l’any passat.
El sector de les finances i assegurances ha tingut una de les caigudes més grans, i prop d’un 8% menys dels empleats han indicat estar disposats a donar-ho tot a la feina, només igualat pel sector de serveis d’allotjament i menjar.
Aquest és un gran canvi respecte al 2021, quan la indústria financera i d’assegurances va obtenir la proporció d’empleats compromesos més elevada, amb un 94%. En aquest 2022 els serveis educatius s’han posicionat com el sector que compta amb la proporció més gran d’empleats altament compromesos, amb un 91%.
Granger ha explicat que les dades probablement reflecteixen una confluència de factors, des de la pandèmia en curs i la inflació fins a la crisi geopolítica.
«Quan fas un pas enrere per considerar aquest entorn extern volàtil en què ens trobem, no sorprèn que moltes persones avaluïn el paper de la feina en les seves vides de manera diferent. I per a alguns, això significa treure el peu de l’accelerador a la feina», ha indicat Granger.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Polítiques socials a Catalunya El Govern estudia eliminar l’ajuda a extutelats per integrar-la a la nova renda garantida