Condemna

Sis mesos de presó per queixar-se de la «fètida olor» d’un superior a la Guàrdia Civil

  • Ratifiquen la condemna a una agent destinada a Chipiona per haver injuriat un comandant

Sis mesos de presó per queixar-se de la «fètida olor» d’un superior a la Guàrdia Civil

GUARDIA CIVIL

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de sis mesos i mig de presó i el pagament de 300 euros imposada a una agent de la Guàrdia Civil de Chipiona (Cadis) per haver injuriat un superior contra qui, en un escrit, va abocar expressions com que era «poc polit» i exhalava una «fètida olor». El destinatari era un comandant de l’institut armat que va ser designat com a instructor de diversos expedients disciplinaris oberts a l’agent per la suposada comissió d’una falta disciplinària i a qui ella va recusar.

«Cada vegada que s’ha mostrat com a instructor, ho ha fet de manera descuidada i poc polida, fent pudor i amb un cèrcol de suor bastant desagradable sota els dos braços, tacant així tot l’uniforme d’aquest cos en el seu detriment i amb una fètida olor, sent bastant desagradable per a la pulcra encartada», deia l’agent a l’escrit objecte de controvèrsia. Per aquestes expressions el tribunal militar territorial segon de Sevilla la va considerar «autora d’un delicte consumat d’insult a un superior en la seva modalitat d’injuriar per escrit» el comandament, i la va condemnar el 2021 a sis mesos i mig de presó, suspensió de càrrec públic durant aquell temps i al pagament de 300 euros a l’avui tinent coronel.

Ara la Sala Militar del Tribunal Suprem ha confirmat aquesta sentència i ha desestimat el recurs de l’agent, que invocava un error en l’apreciació de la prova al no haver contemplat el tribunal l’eximent complet d’anomalia o alteració psíquica. Per als magistrats, «resulta palmàriament inviable» el motiu al·legat, ja que la defensa ha introduït «una qüestió que es va mantenir extramurs de la controvèrsia» davant el tribunal que va jutjar els fets, de manera que ara no pot ser plantejada davant el Suprem.

Notícies relacionades

Els fets es remunten al 2017 quan l’agent, destinada a Chipiona i encarregada de l’àrea de violència de gènere, va rebre l’ordre d’abaixar el risc a una jove que havia denunciat amenaces de mort i agressions per part de la seva parella, a la qual cosa ella es va negar, segons les diligències a què va tenir accés Efe. Aquest home, que va ser detingut, també va amenaçar la guàrdia civil i va causar danys al seu vehicle, per la qual cosa aquesta va demanar als seus superiors l’activació del protocol de protecció a agents de l’autoritat, segons consta en les al·legacions del seu advocat prèvies al judici. A partir d’aquell moment, l’acusada, «en contra de la seva voluntat», va ser citada per ser avaluada pels serveis mèdics de la Comandància que, «malgrat la seva frontal oposició», va emetre un informe de baixa per estrès laboral. L’agent, afegia l’escrit, va patir una situació d’«assetjament» amb l’obertura d’expedients disciplinaris per «falta molt greu» per la seva negativa a reconeixements mèdics, la majoria arxivats.

Va decidir recusar el comandant, a qui va dirigir un escrit en el qual, a més d’enumerar les causes de recusació, es queixava que «pel simple fet de tractar-se d’un cap» ningú li imputés «la falta corresponent del codi disciplinari militar per descuidar la higiene personal i la mateixa imatge d’aquest honorable Cos de la Guàrdia Civil». El comandant, per la seva banda, va al·legar «que es va sentir atacat en el seu honor i dignitat» i que a l’escrit havien tingut accés «un nombre indeterminat de persones entre subordinats i en cap de la Comandància de Cadis».