Alcoholèmia

¿Quina és la taxa màxima d’alcohol permesa per a un conductor?

Augmenta el consum de risc i compulsiu d’alcohol a Barcelona

Vuit milions de conductors espanyols creuen que hi ha trucs per enganyar en els controls dalcoholèmia

Vuit milions de conductors espanyols creuen que hi ha trucs per enganyar en els controls dalcoholèmia

3
Es llegeix en minuts
Lola Gutiérrez

L’alcoholèmia representa el volum d’alcohol que hi ha a la sang i es mesura en grams d’alcohol per cada litre de sang (g/l) o el seu equivalent en aire exhalat. Per petita que sigui, una taxa d’alcoholèmia positiva pot alterar la capacitat de conducció, cosa que incrementa el risc d’accident.

La DGT calcula que entre el 30 i el 50% dels accidents mortals estan relacionats amb la ingesta d’alcohol. I el que és perillós és que el 42% dels usuaris admet haver conduït sota els efectes de l’alcohol alguna vegada.

L’alcohol és un depressor del Sistema Nerviós Central que altera tant l’aptitud com l’actitud per conduir i incrementa el risc de veure’s involucrat en un accident de trànsit. En la seva primera fase, produeix un efecte euforitzant, que dona lloc a pèrdua de control, disminueix la percepció del risc, modifica el comportament i deteriora la funció psicomotriu, tot això altera la capacitat per conduir un vehicle.

Risc d’accident

Existeix la percepció que el risc d’accident s’associa únicament a nivells de consum molt elevats, però els seus efectes negatius sobre la capacitat de conduir s’observen fins i tot amb nivells baixos de consum. A mesura que augmenta la quantitat d’alcohol en l’organisme, ho fa el risc d’accident: amb una alcoholèmia de 0,5 gr d’etanol per litre de sang es multiplica per dos el risc de patir un col·lisió, i amb 0,8 g/l el risc és 5 vegades més elevat, i continua augmentant a mesura que ho fa el nivell d’alcohol en sang.

No només augmenta el risc de tenir un accident, també ho fa el risc de patir lesions i la probabilitat que aquestes siguin mortals. El risc és encara més gran en els conductors joves, en els quals s’uneix a la inexperiència amb l’alcohol la inexperiència en la conducció, fet que justifica que el legislador hagi establert en la norma, com veurem més endavant, nivells d’alcoholèmia més baixos per als conductors en els dos primers anys del permís.

Les taxes

Per saber quant d’alcohol s’ha begut, cal saber la graduació i la quantitat de l’alcohol que s’ha consumit (ja sigui en centímetres cúbics o en mil·lilitres) i la densitat de l’alcohol (que és de 0,8). Després de tenir aquestes quantitats, cal multiplicar-ho tot i dividir el resultat entre 100.

D’altra banda, hi ha la fórmula per calcular el grau d’alcoholèmia. En aquest cas, dividirem els grams d’alcohol pur ingerits pel pes (en quilos) del bevedor multiplicat per 0,7 en el cas dels homes (0,6 en les dones, la tolerància de les quals a l’alcohol és més baixa).

Notícies relacionades

Malgrat que la recomanació és zero alcohol al volant, la DGT publica unes xifres orientatives de la quantitat d’alcohol que es pot consumir abans de posar-se al volant. Tot i que destaca, no obstant, que no són xifres matemàtiques i que depenen de múltiples factors, com l’hora del dia en què es consumeixi, si s’està més cansat o menys, si s’ha menjat o no...

Alcoholèmia

La tendència a nivell internacional és anar rebaixant les taxes màximes permeses, amb la finalitat d’assolir almenys el límit de 0,1-0,2 g/l per a conductors en general i a 0,0 g/l per als professionals. Per ara, la taxa màxima d’alcohol permesa per a un conductor és de 0,5 grams per litre de sang (0,25 mil·ligrams per litre d’aire exhalat). Això significa que un conductor no pot tenir més de 0,5 grams d’alcohol per litre de sang en el seu organisme mentre condueix. Si se supera aquesta taxa, es considera un delicte i es pot enfrontar a sancions greus, incloent-hi multes i la retirada del permís de conduir.