La ‘regla del dos’

Així permet la DGT aconseguir dos punts extra en el carnet de conduir el 2023

La llei de trànsit estableix un mecanisme perquè els conductors puguin obtenir aquesta bonificació

Així permet la DGT aconseguir dos punts extra en el carnet de conduir el 2023
2
Es llegeix en minuts

El repunt de la sinistralitat a les carreteres, associat a algunes conductes de risc, com la manipulació del telèfon mòbil, va motivar el Govern a actualitzar la llei de trànsit. Amb la nova normativa, que va entrar en vigor el 21 de març passat, la Direcció General de Trànsit (DGT) endureix algunes infraccions, sobretot en l’àmbit de les distraccions al volant, i introdueix noves multes i limitacions. En aquest sentit, les sancions actuals no només tenen un important component econòmic, sinó que resten més punts en el carnet de conduir. A més penalitzacions, la llei estableix un mecanisme de bonificació perquè els conductors els puguin recuperar, així que pren nota.

La llei de trànsit posa el focus en els comportaments al volant que es consideren més perillosos per a la seguretat viària. Les distraccions són, des del 2016, la primera causa dels accidents de trànsit mortals a les carreteres espanyoles. En aquesta línia, l’ús massiu del mòbil va en augment i la DGT ho considera un «element nociu» durant la conducció.

Per això, la nova norma manté els 200 euros de multa per utilitzar el mòbil mentre es condueix, però retira sis punts del carnet en comparació amb els tres que treia abans del 21 de març. També s’ha incrementat la penalització per no portar el cinturó, de tres a quatre punts.

Així es poden recuperar els punts del carnet

El carnet per punts es va introduir a Espanya el 2006. Des de la seva implementació, s’ha demostrat l’efectivitat d’aquest sistema de 15 crèdits que penalitza certes infraccions. Però la normativa és benèvola i permet que els conductors tinguin l’oportunitat de recuperar-los. Això sí, segons uns criteris.

Per millorar el saldo de punts, els conductors han de fer un curs de conducció segura i eficient certificat per la DGT. Amb una condició: sempre que hagin passat dos anys sense cometre cap infracció de trànsit. Fins a l’entrada en vigor de la nova llei, el període variava en funció de la gravetat de la falta.

La normativa recull que aquesta formació té l’objectiu de formar els conductors en diferents tècniques orientades a evitar accidents i reduir el consum de combustibles contaminants. També pretenen preparar-los per resoldre situacions de perill, adoptant bones pràctiques en la conducció i l’equipament, i evitant conductes de risc.

La ‘regla del dos’: dos punts cada dos anys

Notícies relacionades

Tanmateix, la llei posa altres requisits per recuperar els crèdits perduts. D’una banda, no es poden recuperar tots de cop. És a dir, si a un conductor li queden 8 punts, no per molt aprovar el curs tornarà a tenir-ne 15. La DGT permet recuperar 2 punts per fer un curs fins a un màxim de 15, sempre i quan es tingui un saldo positiu. En altres paraules, qui no té punts en el carnet o ja té els màxims possibles no es podrà beneficiar de la bonificació.

D’altra banda, la llei marca una periodicitat per presentar-se a la formació. En concret, els conductors disposen d’una «freqüència màxima d’un curs de cada tipus cada dos anys», s’assenyala a l’annex vuitè de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Viària.