Sancions

¿Qui pot multar-te a les carreteres d’Espanya? ¿On poden fer-ho?

L’autoritat competent per denunciar i sancionar pot canviar, depenent de la via i del tipus d’infracció

  • ¿Com puc consultar les multes de trànsit?

  • ¿Quina multa et pot caure si no compleixes una de les últimes normes de la DGT?

¿Qui pot multar-te a les carreteres d’Espanya? ¿On poden fer-ho?

ARCHIVO

1
Es llegeix en minuts

Arriben les vacances i molts espanyols tenen al cap pujar al cotxe per a recorreguts de mitjana o llarga distància per diferents vies de circulació i per diferents territoris i comunitats autònomes. Per aquesta raó, a nombrosos conductors els pot assaltar el dubte de qui pot imposar-li una multa de trànsit en cada circumstància. Depenent de la via i del tipus d’infracció l’autoritat competent per multar pot canviar. Per gestionar una multa, el conductor sancionat s’ha de dirigir sempre a l’organisme que l’hagi imposat: per aquest motiu és important assegurar-se de qui ha emès la sanció.

Notícies relacionades

A Espanya les autoritats competents per sancionar en matèria de trànsit són:

  • la Direcció General de Trànsit (DGT). Els seus agents són els guàrdies civils de Trànsit

  • Ajuntaments. Representats a la xarxa viària per la policia municipal.

  • Comunitats Autònomes amb competències: Catalunya, a través del Servei Català de Trànsit (Mossos d’Esquadra); País Basc, a través de la seva Direcció de Trànsit (Ertzaintza), i Navarra (Policia Foral).

Cadascun dels esmentats organismes gestiona els seus propis expedients de sancions.

¿On i per què em poden sancionar?

  • La Guàrdia Civil de Trànsit pot multar en les vies interurbanes i en travessies quan no existeixi policia local. Poden denunciar les infraccions a les normes de circulació en les esmentades vies i les relatives a les condicions tècniques dels vehicles i a l’Assegurança Obligatòria.

  • Les policies autonòmiques catalana, basca i navarresa poden denunciar en les vies interurbanes i en travessies quan no existeixi policia local. Poden multar per infraccions a les normes de circulació en les esmentades vies i de les condicions tècniques dels vehicles i l’Assegurança Obligatòria.

  • Els agents municipals tenen competència per a ordenació i control del trànsit en les vies urbanes de la seva titularitat, així com la seva vigilància per mitjà d’agents propis, la denúncia de les infraccions comeses en les esmentades vies i la sanció d’aquestes quan no estigui atribuïda expressament a una altra Administració.