SOCIAL DRIVE I WAZE, EN EL PUNT DE MIRA

La fiscalia demana dades a les policies per actuar contra les 'apps' que avisen de controls policials

El fiscal de Seguretat Viària estudia afegir-se a la proposta de la DGT d'il·legalitzar aquestes pràctiques

Vargas vol determinar també si es duen a terme pràctiques que ja estan prohibides, com la revelació de secrets

zentauroepp47526078 controles trafico190411140908

zentauroepp47526078 controles trafico190411140908 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La fiscalia ha decidit fer front a les aplicacions i webs, com ara Social Drive Waze, que avisen de la ubicació dels controls policials. Dues setmanes després que la Direcció General de Trànsit (DGT) proposés la il·legalització d’aquestes pràctiques, el fiscal de sala de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, s’ha sumat a l’ofensiva remetent un ofici a tots els cossos policials en què els demana que obtinguin informació sobre el ‘modus operandi’ de les ‘apps’ i de com entorpeixen la seva tasca. Es tracta d’investigar, d’una banda, si duen a terme alguna activitat prohibida per l’actual legislació, i de l’altra, de tenir prou dades per elaborar una proposta d’il·legalització que la Fiscalia General inclouria en la seva memòria anual.

Tot i que esperarà a rebre tota la informació per pronunciar-se, l’equip de Vargas ja treballa en la reforma legislativa que es podria introduir "a través de la llei de Seguretat Ciutadana o de la Llei de Trànsit i Seguretat Viària", ha assenyalat en la roda de premsa en què ha explicat el contingut de l’ofici.

Revelació de secrets

Les ‘apps’ podrien estar vulnerant l’actual legislació si les seves fonts d’informació no són només les de conductors que avisen del que veuen a la carretera. Això sí que és legal actualment. Però si ofereixen l’itinerari que durà a terme alguna dotació de la Guàrdia Civil, per exemple, estarien cometent un delicte de revelació de secrets. No seria la primera vegada que es condemna una web per aquest tipus penal.

El valor que la fiscalia s’afegeixi a l’ofensiva de la DGT rau en el fet que la proposta d’aquesta última l’ha formulat el seu actual director, Pere Navarro. Si Navarro no seguís en el càrrec després de les eleccions, la continuïtat de la proposta dependria del seu successor, així com del futur titular del Ministeri de l’Interior de què depèn la DGT. La continuïtat del fiscal de sala no està, en canvi, a mercè dels esdeveniments polítics. Vargas acumula en el càrrec 12 anys i mig.

En l’ofici remès a les policies, el fiscal adverteix que amb els avisos dels controls d’alcohol i droga "es frustren en gran manera les seves finalitats preventives i es produeix una pertorbació rellevant en les estratègies per aturar la sinistralitat". També ha destacat que els avisos "obliguen les policies a establir controls itinerants o en llocs d’escàs trànsit o de curta durada" per fer-se invisibles a les ‘apps’.

Traficants o terroristes

Com ja van posar en relleu les organitzacions que primer van demanar la prohibició de les xivatades, també es posa en perill les "actuacions d’agents dirigides a la investigació o persecució d’altres formes delictives de més gravetat, com el tràfic de drogues o activitats terroristes". 

Notícies relacionades

Diversos cossos policials alertaven contra les xivatades com a mínim des de l’any 2012 sense que cap administració reaccionés fins que la campanya empresa per l’Associación Pro Guardia Civil (Aprog) i la plataforma Creando Seguridad, integrada per tota mena d’estaments i associacions, han portat la DGT i ara la fiscalia a intervenir en l’assumpte.

Durant la seva compareixença, Vargas s’ha mostrat "molt preocupat" perquè en els últims anys no s’ha aconseguit que les xifres de sinistralitat baixin, i atribueix part de l’estancament a aquest tipus d’activitats.